Izazov za domaću privredu

Stupanjem na snagu SSP-a bh. ekonomija suočava se sa konkurentima iz EU

Hronika 21.04.15, 19:20h

Stupanjem na snagu SSP-a bh. ekonomija suočava se sa konkurentima iz EU
Ekonomski analitičar Zlatko Hurtić kazao je za novinsku agenciju Patria kako će se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji pozitivno odraziti ponajviše na domaću privredu

 

 

 

Iako su mnogo ocijenili kako će otvaranje bh. tržišta za kompanije iz EU poslije 1. juna 2015., nakon što zvanično otpočne primjenjivanje SSP-a, uveliko ugroziti domaće kompanije, koje bi praktično na javnim tenderima u BiH mogle biti pometena konkurentnijim kompanijama iz EU, Hurtić smatra kako se domaći privrednici ne smiju bojati konkurencije.

 

- Šta će domaći privrednici nakon što BiH uđe u EU, pa kada se suoče sa Nijemcima ili drugim jakim ekonomijama. Kako misle izdrežati te pritiske – pita Hurtić.

 

- Ulazak u EU znači da svoje tržište otvorite svim zemljama članicama EU kao i da te članice svoje tržište otvore vama. Zbog toga se bh. privrednici ne smiju bojati konkurencije, naravno, one lojalne. Konačno, zbog toga proces ulaska u EU i traje deset ili 15 godina, kako bi se ekonomija jedne zemlje privikla na nove uslove. BiH ovo vrijeme mora iskoristiti da svoju ekonomiju dovede na nivo konkurencije kako bi mogla izdržati sve te kasnije pritiske – smatra Hurtić.

 

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije donijeli su u utorak ujutro odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU. 

 

- Sporazum će zvanično na snagu stupiti 1. juna. To će praktično značiti da Bosna i Hercegovina od juna ima status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, piše NAP.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI