Objavljene prve fotografije

Mediteran pretvorio u grobnicu: Ovaj čovjek je u smrt poslao 900 ljudi!

Hronika 21.04.15, 17:46h

Mediteran pretvorio u grobnicu:  Ovaj čovjek je u smrt poslao 900 ljudi!
Tuniski kapetan Mohammed Ali Malek (27) i njegov prvi oficir, 26-godišnji Sirijac Mahmud Bikhit, uhapšeni su čim su stupili na italijansko kopno na Siciliji, 24 sata nakon prevrtanja pretrpanog broda 30 kilometara južno od Lampeduse

 

 

 

Bikhit je optužen za pomaganje pri ilegalnoj imigraciji, a Malek po više tačaka ubistva iz nehata, nakon što je otkriveno da je greškom zabio svoj brod u portugalski teretni brod koji mu je pritekao u pomoć.

 

Usljed sudara, imigranti su se pomakli na pretrpanom brodu, koji je već bio izgubio ravnotežu, što je uzrokovalo prevrtanje.

 

-S jedne strane, pogrešne odluke kapetana o manevriranju brodom dovele su do sudara s puno većim portugalskim brodom, a s druge strane, pogrešno manevriranje prekrcanim brodom dovelo je do toga da su se putnici u strahu počeli premještati na jednu stranu, zbog čega se jako nagnuo i uslijedila je tragedija - stoji u saopćenju tužiteljstva.

 

Osim Maleka i Bikhita, spašeno je još samo 26 osoba, dok je više od 900 drugih putnika smrtno stradalo.

 

Preživjeli imigranti ispričali su kako su ih krijumčari na čelu s Malekom zaključali u potplaublju:

 

- Bili smo kao štakori u kavezu...

 

Osumnjičene je identificirao jedan od 28 preživjelih. Policija je muškarcu koji je preživio brodolom i nalazi se u bolnici u Kataniji pokazala Ali Malekovu fotografiju na kojoj ga je on prepoznao, prenosi Jutarnji.hr.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI