VAŽNA ODLUKA EVROPSKE UNIJE

Od 1. juna novi tretman za BiH: Odblokiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Front 21.04.15, 14:15h

Od 1. juna novi tretman za BiH: Odblokiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
Ova odluka će omogućiti BiH da ostvari napredak u svojim odnosima s EU te bi trebao dati pozitivan poticaj za nastavak socioekonomskih, pravosudnih i drugih reformi potrebnih za proces europskih integracija

 

Dana 21. aprila, Vijeće Evropske unije je usvojilo odluku o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Bosnom i Hercegovinom (BiH). Očekuje se da će Sporazum stupiti na snagu 1. juna 2015. godine.


Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja okvir za odnose između Europske unije i BiH. Sporazumom se postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i same zemlje. Njime se također utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi te potiče regionalna saradnja. U kontekstu pristupanja Europskoj uniji, ugovor služi kao temelj za provedbu procesa pridruživanja.

 

Odluka će omogućiti BiH da ostvari napredak u svojim odnosima s EU te bi trebao dati pozitivan poticaj za nastavak socioekonomskih, pravosudnih i drugih reformi potrebnih za proces europskih integracija. Opći cilj je omogućiti BiH da se pripremi za buduće članstvo u EU.


Naredni koraci


EU poziva BiH da ostane angažirana i zadrži postojeći pozitivan zamah u izradi inicijalnog programa reformi, u saradnji s EU-om, s naglaskom na pitanja od neposrednog interesa za građane. Ovaj inicijalni plan treba sadržavati relevantne reforme u oblastima ekonomije, vladavine prava i dobre uprave te se baviti pitanjima koji se tiču funkcionalnosti, uključujući i učinkovit koordinacijski mehanizam po pitanjima u vezi sa EU. EU naglašava važnost angažmana civilnog društva u cijelom ovom procesu. Da bi EU uzela u razmatranje aplikaciju za članstvo, potrebno je ostvariti značajan napredak u provedbi ovog programa reformi.


Opće informacije


U svojim zaključcima od 16. marta 2015. godine, Vijeće je pozdravilo usvajanje pisane izjave Predsjedništva BiH od 29. januara 2015. godine, te njeno naknadno usvajanje u Parlamentu BiH 23. februara 2015. godine. Uzimajući u obzir svoje zaključke od 15. decembra 2014. godine, povezujući zaključenje SSP-a sa pisanom izjavom bh. političkih lidera o opredjeljenju za reforme i napredak na putu ka EU, Vijeće ističe da su ispunjeni svi potrebni uslovi i saglasno je sa zaključivanjem i stupanjem SSP-a s BiH na snagu.


Bosna i Hercegovina je priznata kao potencijalni kandidat za članstvo u Europskoj uniji 2003. godine, a SSP je potpisala s EU 16. juna 2008. godine u Luksemburgu.

 

(EU/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI