Video/ Alarmantna situacija

Sarajevo je postalo 'divlji zapad': Građani traže hitne racije zbog ogromnog kriminala i ubistava!

Hronika 20.04.15, 21:21h

Sarajevo je postalo 'divlji zapad': Građani traže hitne racije zbog ogromnog kriminala i ubistava!
Sigurnosna situacija u glavnom gradu Bosne i Hercegovine sve je lošija i krajnje je vrijeme da se uvedu vanredne mjere i racije, smatraju stručnjaci


U Sarajevu je u posljednje vrijeme sve više pucnjava koje završe kobno i većina građana se ne osjeća sigurno.


Nakon ubistva 26-godišnjeg Mirze Raščića, građani Sarajeva ponovo su u strahu. Kažu, nije više ugodno ni po danu šetati zabačenim ili pustim ulicama grada. U prošlom mjesecu u Sarajevu je u samo jednoj sedmici evidentirano pet vatrenih obračuna u kojima je povrijeđeno isto toliko osoba. Razloga za sve više pucnjava u kojima nerijetko učestvuju mlađi ljudi je, tvrde stručnjaci, mnogo. 


“Socio-ekonomske prilike, odnosno nedovoljne aktivnosti vlasti na sprečavanju ovih djela, pad moralih vrijednosti u društvu” – izjavio je za TV1 Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije BiH. Zato je vrijeme za vanredne mjere. Jedna od njih je ponovno uvođenje racija, tvrdi profesor kriminalističkih nauka Jasmin Ahić. Tako bi se, kaže,  djelovalo represivno i mnoga krivična djela mogla bi se spriječiti.


 “Sve mjere koje smo imali prije tri ili četiri godine kada je bilo i ono nesretno ubistvo Denisa Mrnjavca i Amara Mistrića, kada smo imali neku formu vanrednog stanja, odnosno blokade grada” – dodaje  Jasmin Ahić, sigurnosni stručnjak. Slažu se stručnjaci da je glavni razlog ovakvog stanja na ulicama Sarajeva velika količina nelegalnog naoružanja, do kojeg je lako doći i koje je poprilično jeftino.

 

Analiza Centra za sigurnosne studije iz 2010. godine pokazala je da je u BiH još oko 750 000 komada nelegalnog oružja.

 

Od tada do danas oduzeto je možda još 10 000 komada. 


“Nedavno je bila provedena amnestija i prikupljen je određeni broj naoružanja koje je bilo nelagalno ali vidimo da to nije dovoljno. Svakako bi jedna sinhronizovana akcija policije, tužilaštva i suda koja je pretočena u jedan akcioni plan dugoročni mogla da da rezultate” – dodaje Hadžović.

 

Portparol MUP-a KS Irfan Nefić tvrdi da je kazna, prema zakonu, za nošenje i držanje oružja i municije je od šest mjeseci do dvije godine, međutim nije imao podatak koliko je takvih osoba kažnjeno.

 

Ukoliko se hitno ne poduzmu mjere kojima će se pucnjave ili krađe barem upola smanjiti, svaki građanin Sarajeva, svake minute biće u opasnosti – dodaju stručnjaci.

 

 

 

(tv1.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI