Poruke iz EU su vrlo jasne

Šta BiH donosi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju: Ima li nade za bolje plate, veći standard?

Front 20.04.15, 20:23h

Šta BiH donosi sporazum o stabilizaciji i pridruživanju: Ima li nade za bolje plate, veći standard?
Nakon 7 godina od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH očekuje odluku o deblokadi puta prema EU. Ovo ipak automatski ne znači da je BiH prešla u neku novu fazu procesa integracija ka Evropskoj Uniji. Sve je na našim institucijama i njihovoj spremnosti da se posvete obavezama i reformama na koje smo pristali, kažu iz EU

 

Izvor: N1

 

Stupanje SSP-a na snagu neće nam donijeti više posla, veće plate, a ni bolji standard. Za sve to moraju se pobrinuti naše vlasti. Neke će promjene ipak donijeti, privrednicima prvenstveno.

 

"Privrednici mogu da očekuju da će pod ne manje povoljnim uvjetima učestvovati u postupcima javnih nabavki u EU, imat će slobodu formiranja supsidijarnih društava, odnosno, podružnica svojih preduzeća pod ne manje povoljnim uslovima koje imaju preduzeća u EU", tvrdi Marina Kavaz Sučić, portparolka Direkcije za evropske integracije BiH.

 

Bit će potrebno izmijeniti stotine zakonona, propisa i odluka. Pripremiti se za podnošenje zahtjeva za članstvo i otvaranje poglavlja. A brzina u izvršavanju obaveza i donošenju zakona, praksa je pokazala, nije nam svojstvena 

 

"Rješenje je da politički faktori i svi koji donose odluke sa deklarativne podrške EU okrenu se istinskom provođenju obaveza", smatra Halid Genjac iz Komisije za evropske integracije PSBIH.

 

Poruke iz EU su jasne - mnogo je posla, pronađite način da ga uradite. 

 

"Institucije BiH, parlamenti, i posebno ministarstva na svim nivoima morat će se aktivno sudjelovati u tim procesima. Ovo je također jedan od razloga zašto tražimo efikasnu koordinaciju između bh. nivoa vlasti jer mora postojati način da se sarađuje, a kako bi se efikasno komuniciralo sa EU", navodi Andy McGuffie iz Delegacije EU u BiH.

 

U konačnici, aktiviranje sporazuma pruža ekonomske i političke koristi za BiH. Ali one su direktne i indirektne.

 

Dugoročno građani BiH osjetit će te efekte - veće trgovina, transporta, zaštite potrošača, primjene standarda u oblasti zdravlja hrane.

 

(ba.n1info.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI