Nastavak suđenja Ratku Mladiću

Svjedok Basara: Vojska RS nije bila umiješana u iseljavanje nesrpskih civila iz Sanskog Mosta

Hronika 20.04.15, 19:11h

Svjedok Basara: Vojska RS nije bila umiješana u iseljavanje nesrpskih civila iz Sanskog Mosta
Poslije jednonedjeljne pauze, suđenje Ratku Mladiću je nastavljeno iskazom Branka Basare, svjedoka Odbrane, koji je ustvrdio da Vojska Republike Srpske (VRS) s proljeća 1992. nije bila umiješana u iseljavanje nesrpskog stanovništva iz Sanskog Mosta



U pisanoj izjavi uvedenoj u spis, Basara, koji je tada bio komandant Sanske brigade VRS-a, naglasio je da vojska nije igrala nikakvu ulogu u odlasku stanovništva iz te općine.



- Moja brigada nije učestvovala u transportu ljudi bilo gdje, niti u iseljavanju - kazao je pukovnik Basara.



On je ustvrdio i da VRS nije imala ništa sa zatvorima u Sanskom Mostu, koje nije ni osnovala i nad kojima nije imala nadležnosti.



- Nije bilo proglašeno ratno stanje, ja sam bio mirnodopski komandant i nisam imao pravo da formiram logore i sabirne centre, niti sam u njih išao - posvjedočio je Basara.



Prema optužnici koja generala Mladića, nekadašnjeg komandanta VRS-a, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Sanski Most je jedna od općina u kojim je taj progon imao razmjere genocida.

 


Basara je izjavio da je znao za neke od zločina počinjenih nad Muslimanima i Hrvatima u Sanskom Mostu, ali da je zlodjela nastojao da spriječi.



Podaci o zločinima su iz njegove brigade bili poslati višim komandama.



Basara je negirao da je njegova brigada postupala po nalozima lokalnih srpskih vlasti u Sanskom Mostu, tvrdeći da je izvršavao isključivo naređenja nadređene vojne komande.



- Općinske vlasti pokušavale su da brigadu potčine sebi. Ja, kao profesionalac... to nisam dozvolio, iako su oni pokušavali na sve načine da to učine - rekao je svjedok.


Basara je tvrdio i da nije znao za šest strateških ratnih ciljeva koje je Skupština RS-a proklamirala u maju 1992., među kojima je prvi i sveobuhvatni bilo razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata.



Danas započeto unakrsno ispitivanje Basare tužioci će okončati sutra.



Prije Basare, posredstvom video-veze su veoma kratke iskaze dali svjedoci odbrane Anđa Obradović i Borislav Vasiljević, koje tužioci nisu unakrsno ispitivali. Suđenje Mladiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, nastavlja se sutra, javlja Birn.



(Fena/mr) 
 

BLIN
KOMENTARI