Objavili vodič za buduće regrute

Putovanje od 80 milja u srce kalifata: Evo kako se priključiti ISIS-u

Hronika 20.04.15, 18:18h

Putovanje od 80 milja u srce kalifata: Evo kako se priključiti ISIS-u
Kako se sve više stranih džihadista priključuje ISIS-u u Siriji i Iraku, pristalice samoproglašene Islamske države su objavili nevjerovatno banalan "turistički vodič" na engleskom jeziku da bi zainteresirani mogli da se pripreme na daleki put, piše Brian Schatz za američki magazin Mother Jones

 

Pod nazivom "Hidžra u Islamsku državu", knjiga od 50 strana izgleda kao izdanje turističkih vodića Lonely Planet za buduće regrute, uz savjete od toga koliko odjeće ponijeti do toga da ne biste trebali da na avion sa sobom ponesete eksploziv. (Na arapskom, "hidžra" znači putovanje.)

 

Svrha putovanja: "džihad u Siriji"

 

"Ljudi koji kreću u Siriju, to ne treba da govore nikome, čak ni svojoj porodici. Oni koji putuju (sic!) u Siriju, obično žele da se domognu Turske," počinje ovaj vodič. "Ali iz sigurnosnih razloga, treba kupiti kartu za neku drugu destinaciju kao što je Španija ili Grčka da konačno odredište ne bi bilo sumnjivo".

 

Potom se ide do u detalje kao izbjeći sumnju tokom putovanja.

 

"Kupite povratnu kartu, bez obzira što nemate namjeru da je iskoristite. Do Turske idite autobusom ili trajektom da bi izbjegli pretrage na aerodromima. Budite spremni da znate popularna turistička mjesta u slučaju da vas pitaju.

 

"Ovo je važno, jer ako vas budu ispitivali, onda možete da se hvalite poznavanjem turističkih lokaliteta da biste im dokazali koliko ste ozbiljan turista."

 

U vodiču ima link iz CIA priručnika koji je otkrio Wikileaks o tome kako njihovi operativci prolaze kroz aerodoromsku kontrolu.

 

Također se daje sugestija da prilikom pretrage budete "smireni." I u slučaju da to već nije kristalno jasno, čitaocima se poručuje da turskim vlastima ne kažu da su krenuli na džihad u Siriju. (v. sliku sa turskom vizom gdje postoji rubrika "džihad u Siriji"!)

 

Šerijat...LOL

 

No, prije svega ovoga, regrutima treba kontakt sa ISIS-om. Brošura daje savjet kako da se i to pronađe putem Twittera, iako platforme na društvenim medijima brišu naloge povezane sa IS-om.

 

Kontakt sa ISIS-om može pomoći u smislu zaštite i sigurne kuće, kao i prilikom prelaska granice u Siriju. Prema savjetima iz ove brošure, uobičajena taktika za regrute  jeste da se obuku komotno i ne u vjersku odjeću te da se nadaju da će ih na granici pustiti.

 

No ovde ima i dodatna metoda: "Osvrnite se i ako je zrak čist, trčite dok vas noge nose, pravac u Siriju!"


Na ovom mjestu, vodič savjetuje da "obucite najudobnije cipele koje imate."

 

Od granice nadalje, slijedi putovanje od 80 milja u srce kalifata. Kada tamo stignete, "duboko udahnite svjež zrak, jer tako miriše šerijat...LOL iako ćete vjerovatno ostati bez daha," šali se autor.

 

Čisto donje rublje za džihad

 

Što se tiče sadržaja putne torbe: ISIS predlaže jedan kofer, čvrst ruksak i torbicu za oko struka. U slučaju da vam ukradu ili izgubite prtljag, ("a što se dešava"), spakirajte barem jedan set rezervne čiste odjeće, možda i dva.

 

Ako to nije moguće, "spakirajte barem čisto donje rublje." Vreća za spavanje je vrlo korisna dok se spremate za džihad jer možda ćete morati da spavate na nepoznatim i neuobičajenim mjestima u čudne sate, gdje krevet ili madrac neće biti dostupni."

 

U smislu kozmetike se preporučuje četkica i pasta za zube, i "slično." Također je poželjno imati "štitnike za koljena" jer se "mnogo vremena provede puzeći po zemlji," patike, dosta čarapa, mobilna lampa i lagana ali topla jakna.

 

Oružje treba ostaviti kod kuće, iako vrijedi prokrijumčariti dobar nož. Većina noževa u Siriji, stoji u brošuri, bezveznog je kvaliteta.

 

Adapteri i MP3 player je poželjan (naravno za slušanje sura iz Kur'ana a ne za muziku!), isto kao i tablet.

 

Čuvanje životne sredine je sevap

 

Brošura savjetuje da se nosi solarni punjač jer je to dobro za okoliš.

 

Tako neki @Abdul_Aliy_4 u vodiču sugeriše da "postoji obilje sunca i solarne energije koja se ne troši. A solarni pogon je ekološki prihvatljiv i daje vam određenu 'nezavisnost'. 

 

Bez sumnje, ovo će vam donijeti određene ajre (nagrade) i hasanate (dobra djela) jer nećete zagađivati životnu sredinu. Zagađivanje nije za dine (vjerne).

 

Prema tome, ne mora da znači ako ste na hidžri, da treba da počnete da prljate zemlju koja pripada Allahu." 

 

Iako je brošura prepuna pokušaja džihadskog humora, ona ima i ozbiljne implikacije.

 

Otprilike u isto vrijeme kada je ona objavljena prošlog mjeseca, djevojka iz Londona je odletjela za Tursku da bi se pridružila militantnoj grupi u Siriju i vjeruje se da je trenutno u gradu Raki. 

 

Još je pet djevojčica iz istoga grada zabranjeno da putuju nakon što su izrazile interes da odu u Siriju.

 

FBI je spriječio tuce potencijalnih američkih džihadista prije nego su se ukrcali na letove, ali ih je nekoliko uspjelo da ode, kao što su Moner Mohammad Abusalha, prvi Amerikanac koji je postao bombaš-samoubica u Siriji.

 

Vlasti se boje da bi ovaj vodič, a u kojem su i iskazi stranih boraca, mogao da dovede do još više regrutacija zapadnjaka prema Siriji.

 

Stoga ga je Scotland Yard pokušao ukloniti sa interneta, ali se kopija može pronaći sa sajtu za document-sharing, tako da potencijalni džihadisti i dalje imaju koristi od možda banalnih, ali krucijalnih putnih savjeta iz ovoga vodiča.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI