Izabrao pušku umjesto piste

Borio se na strani Islamske države: Bivši australski maneken i DJ poginuo u Siriji

Hronika 19.04.15, 14:45h

Borio se na strani Islamske države: Bivši australski maneken i DJ poginuo u Siriji
Bivši maneken i DJ iz Melbournea, kojeg je njegova bivša agencija opisala kao nekog ko ima obećavajuću budućnost, posljednji je Australac za kojeg se smatra da je ubijen u borbama na strani Islamske države u Siriji

 



Roditelji Sharkyja Jame (25) obaviješteni su o smrti sina putem SMS poruke i poziva, kazao je Husein Karakov, predsjednik Somalskog australskog vijeća u Viktoriji.



- Veoma su šokirani i veoma razočarani - kazao je Harakov, koji zna porodicu Jama.



On je rekao da je Jama nestao zajedno s još jednim Australcem porijeklom iz Somalije, Jusufom Jusufom, u augustu prošle godine.



Harakov je rekao da su Jamini roditelji kontaktirali sina u iračkom gradu Faludži, koji se nalazi u rukama Islamske države, gdje je on navodno živio.



No, njima je rečeno da je njihov sin ubijen u sukobima u Siriji.



On je rekao da njegova porodica nije znala da se Jama pridružio ID-u uprkos njegovim objavama na društvenim medijima u kojima podržava Islamsku državu.



- Nikada im nije objasnio šta se tamo dešava niti šta on radi - rekao je Harakov za CNN.



- Porodica je živjela jednostavnim životom. Nikada nisu razgovarali o takvim stvarima - dodao je on.

 


Glasnogovornica australskog ministarstva vanjskih poslova kazala je da ne može potvrditi njegovu smrt jer su njihovi izvori u Siriji i Iraku ograničeni.



- Zbog izuzetno opasne sigurnosne situacije, konzularne usluge nisu više dostupne u Siriji - kazala je ona.



Izvještaji o Jaminoj smrti uslijedili su nakon analize instituta Lowy, koja je pokazala da se veliki broj Australaca pridružio Islamskoj državi i da to predstavlja "ozbiljnu prijetnju po nacionalnu sigurnost" i predstavlja rizik za mogućnost napada na domaćem terenu.



Istaknuto je da bi zategnuti odnosi vlade i muslimanske zajednice mogli zakomplicirati napore da se smanji islamistički ekstremizam.



Ministrica vanjskih poslova Australije Julie Bishop izjavila je u martu da je 90 Australaca u Iraku i Siriji koji se bore na strani Islamske države, a najmanje 20 Australaca je poginulo u sukobima.


Pored Australije, Islamska država je regrutovala ljude iz drugih industrijskih zajednica, uključujući zapadne zemlje. U februaru, Nicholas Rasmussen, direktor američkog Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma, kazao je da je oko 3.400 ljudi iz zapadnih zemalja otputovalo na Bliski istok kako bi se pridružili Islamskoj državi.


Australski premijer Tony Abbott dao je izjavu povodom izvještaja o smrti Jame u saopćenju.



- Imam veoma jednostavnu poruku za one koji razmišljaju o odlaksu na strana bojna polja: Nemojte - kazao je on.



- To su kultovi smrti. Nemaju veze s vjerom, oni su samo vezani za smrt i vrlo je vjerovatno da ćete umrijeti tamo - dodao je on.


Iz Jamine bivše agencije su rekli da su prekinuli sve odnose sa njim kada su objavljeni izvještaji u medijima da se pridružio Islamskoj državi.



- Bio je veoma dopadljiv dečko, izuzetno pristojan i uvijek je imao osmjeh na licu. Sjajna je karijera bila pred njim. Uvijek je bio spreman raditi - saopćeno je iz agencije.



Izvještaji o njegovoj smrti izazvali su brojne reakcije na društvenim medijima, a pojedinci su ga nazvali 'šehidom' (mučenikom) i poželili su mu da pronađe svoje mjesto u 'dženetu' (raju).

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI