Tragom evropske prakse

Slučajevi na Sudu BiH će 'padati', prisluškivanje kao dokaz ne vrijedi

Hronika 18.04.15, 21:34h

Slučajevi na Sudu BiH će 'padati', prisluškivanje kao dokaz ne vrijedi
Zbog nove prakse Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, da ne uvažava snimljene prisluškivane telefonske razgovore kao jedini dokazni materijal u sudskim procesima, ugrožena su mnoga suđenja koja se vode i pred sudovima u BiH, piše bh. novinska agencija Patria

 

 

 

Na osnovu nove prakse suda u Strazburu, prije nekoliko dana pala je i prvostepena presuda protiv biznismena iz Zenice Fahrudina Čage i drugih, koje je Tužilaštvo teretilo za višemilionsku poresku utaju i pranje novca.

 

Čagu je Sud BiH u julu 2014. godine osudio na pet godina zatvora, ali je ta presuda sada poništena i vraćena na ponovni pretres.

 

Tačnije, drugostepeni Sud uvažio je žalbu Čage i njegovih advokata, i ukinuo prvostepenu osuđujuću presudu Čagi i drugima i naložio ponovni preteres ped Vijećem apelacionog odjela. Ovu odluku Sud je donio jer je ocijenio da je prisluškivanje Čage i drugih bilo nezakonito, a upravo su transkripti prisluškivanih razgovora Čage bili glavni dokazni materijal protiv njega.

 

Po istom principu, Sud BiH ukinuo je pritvor za sutkinju Azru Miletić, koja je prije nekoliko mjeseci uhapšena zbog navodnog uzimanja mita. Sutkinja je ubrzo puštena na slobodu jer je Tužilaštvo dokaze zasnovalo uglavnom na transkriptima prisluškivanih razgovora.

 

Advokat Almin Dautbegović, koji je bio i jedan od odvokata u slučaju Čago i drugi, kazao je da su upravo prisluškivani telefonski razgovori jedini dokazni materijal u mnogim sudskim procesima u BiH, i da bi najveći broj optužbi koji se temelje samo na tim dokazima mogao pasti pred sudovima u BiH, a takvih procesa najviše je na državnom Sudu.

 

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (ECHR) ukinuo je nedavno i presude Županijskoga suda u Dubrovniku te Vrhovnoga suda u Hrvatskoj kojom je Ante Dragojević (32) bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora zbog krijumčarenja 40 kilograma kokaina, a presuda je ukinuta jer ECHR smatra da nalog hrvatskoga suda za tajno snimanje Dragojevićevih telefonskih razgovora nije bio dovoljno obrazložen.

 

Riječ je o presudi u takozvanoj akciji Kondor iz 2007. godine, kada su Dragojević, inače pomorac iz Vela Luke, i Splićanin Mladen Vasilj Vaso (53) bili osuđeni zbog optužbi da su brodom Sv. Lucija korčulanske Mediteranske plovidbe, na kojemu je plovio Dragojević, iz Južne Amerike u belgijsku luku Antwerpen prokrijumčarili 40 kilograma kokaina. Dok je Dragojević dobio devet godina, Vasilj je bio osuđen na četiri godine zatvora, a trećeokrivljeni Boris Žuvela (57) oslobođen je optužbi.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI