Brutalnost nove generacije islamističkih grupa zabrinjava

Ni džihadisti nisu što su nekad bili: Način zlostavljanja žena više je od običnog sadizma!

Hronika 18.04.15, 19:40h

Ni džihadisti nisu što su nekad bili: Način zlostavljanja žena više je od običnog sadizma!
Posebna je vrsta džehenema rezervisana za žene koje padnu u šake džihadista. Novi talas nasilnih islamističkih grupa ponosno promovira okrutnost pomoću modernih tehnologija kao sredstva regrutacije i zastrašivanja. No postoji nešto vrlo specifično u načinu na koji tretiraju žene, piše Frida Ghitis za CNN. Poglavari džihada imaju strategiju koja seže izvan ratnih terena

 

 

 

Način na koji džihadisti tretiraju ženske žrtve igra važnu ulogu u njihovim ambicioznim ratnim strategijama. Ubijanje neprijatelja, odnosno muškaraca taktika je za dobijanje bitke i osvajanja teritorije. No ono što čine ženama ima drugačiju svrhu: to je dio velikog plana pravljenja kalifata, države kojom vlada šerijatski zakon koji kontroliše svakodnevnicu pravilima utemeljenim još u sedmom vijeku, odnosno u skladu sa interpretacijom ranih dana islama. Djevojke iz plemena Jazida koje su pobjegle od ISIS-a nakon opsade Sinjara opisale su kako su bile poslane u robovske jedinice zajedno sa stotinama drugih žena. Tamo su postrojene u grupe od 50 njih, gdje su borci ISIL-a došli da među njima proberu žene, neke za brak, druge kao seksualne robinje.

 

Ove priče koje su saopštene novinarima i aktivistima za ljudska prava potvrđene su od ljekara koji su pregledali ove djevojke i koji su utvrdili da su našli tragove ponovljenog seksualnog nasilja. Istraga pokrenuta od Human Rights Watcha je pronašla da u redovima ISIL-a postoji sistem organizovanih silovanja i seksualnog nasilja, kao i prisilnih brakova, a što su ratni zločini i zločini protiv čovječnosti.

 

U Nigeriji, Boko Haram ima vrlo specifičan pristup ženama. 276 studentkinja koje su kidnapovane prije godinu samo su jedan dio od 2.000 žena i djevojaka koje je ova teroristička grupa kidnapovala od 2014, prema Amnesty Internationalu. Oni žene prebacuju od kuće do kuće, od sela do sela, prisiljavaju ih da se preobrate na islam i pripremaju za brak sa džihadistima. 

 

Kalifat kao cilj

 

Ovo je značajna promjena od prethodne generacije džihadista, kada je Osama bin Laden bio na čelu Al-Kaide. Žene nisu bile u njihovom neposrednom planu jer je je Al-Kaida, za razliku od ISIL-a na establishment kalifata gledala kao na daleki cilj, namijenjen budućim generacijama.

 

Kao kontrast, ISIL je aktivno angažovan oko izgradnje ovih specijalnih društvenih struktura. A ako želite da izgradite novo društvo, treba vam više od vojnika. Također, trebaju vam i žene. One su nužne za uspostavu funkcionalne zajednice, čak i ako su zakoni brutalno opresivni. I pored toga što su žene u ovom sistemu vlasništvo muškaraca, one su i dalje neophodne, ne samo za kuhanje, čišćenje i seks već da odgajaju djecu i održavaju kuću i zbog toga su ih sistematski kidnapovali, napastvovali i  podređivali.

 

Stoga, nije slučajnost da je Boko Haram ciljao studente, kao što je bio slučaj u Chiboku, ili da somalijski Al-Šahab islamisti ubijaju žene kao što je bilo u masakru na kenijski Univerzitet u Garisi.

 

Kao u prethodnim konfliktima, žene su ratni plijen, a silovanje je oružje rata. To je način da se neprijatelj ponizi, da se vojnici "nagrade" i to je taktika etničkog čišćenja. 

 

Tokom rata u Bosni 1990, eksperti kažu da su srpski vojnici sistematski silovali muslimanke, računajući na to da će njihova djeca biti Srbi. U Darfuru, vladina milicija je bila optužena da je koristila masovno silovanje da bi ponizila nearapske grupe.

 

Metodično ludilo

 

No, ovo je drugačije. Žene u ovom slučaju nisu samo zlostavljane i odbačene. ISIL i Boko Haram ih porobljavaju i inkorporiraju ih u svakodnevnicu terorističkog života, primoravajući ih na zagušujuće restrikcije i zlostavljanja zbog kojih su mnoge, prema svjedočenjima onih koje su pobjegle, pokušale da počine samoubistvo. Ovo podsjeća na afganistansku vladavinu Talibana, još jedne radikalno islamističke grupe koja je uspjela da preuzme kontrolu i ženama nametne nezamisliva pravila.

 

ISIL ide vrlo daleko da dokaže kako je njihov tretman žena, uključujući i prodavanje jazidskih zatvorenica kao roblja, u skladu sa islamskim zakonom. Njihov online magazin citira islamske spise koji kažu: "Mi ćemo osvojiti vaš Rim, srušiti vaše krstove i porobiti vaše žene, uz Allahovu dozvolu".

 

Najgora je sudbina rezervisana za ne-Muslimane, kao što su Jazidi, no muslimake zarobljenje od strane islamista su bile u katastrofalnim pozicijama. Od Mosula, drugog po redu najvećeg grada u Iraku, a što je bio moderan grad dok ga ISIS nije osvojio, žene kažu da su im "uskratili sve slobode i držali u strahu."

 

Brutalnost nove generacije džihadista je više nego obični sadizam. Ako je ovo ludilo, ovo je vrlo metodično ludilo. I kada je riječ o ženama, njihov metoda ima za cilj da žene kontroliše tako da bi se uspostavilo društvo koje su zamislili, ono za koje žene kažu da nije vrijedno života.

(Oslobodenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI