Video / Niko ne zna odakle dolazi

Vrela voda izvire iz zemlje: Neobična pojava uznemirila Tuzlake

Hronika 18.04.15, 13:11h

Vrela voda izvire iz zemlje: Neobična pojava uznemirila Tuzlake
Mještane tuzlanskog naselja Tušanj jučer je uznemirila ''neobična pojava''

 


U ulici Isaka Samokovlije u dvorištu porodične kuće pojavila se vrela voda, čudnog mirisa, koja izvire iz zemlje na nekoliko mjesta, piše RTV Slon.


Inače na mjestu gdje je zemlja sinoć otkopana još uvijek izlazi para i sa nekoliko metara udaljenosti čuje se ključanje vode. Mještani, uglavnom, sa zabrinutošću gledaju na ovu pojavu, posebno što je, jednim dijelom, ispod njihovog naselja, bilo nekadašnje rudničko polje. 


- Bio sam sinoć do kasno na Tušnju i u ovom trenutku se ne može sa sigurnošću govoriti šta je uzrok ovoj pojavi. Uzeli smo analize i vode i gasova koji su izbijali iz zemlje. Sinoć je izmjerena temperatura vode iznosila 92,4 stepena. Da li je proces uzrokovan nekim stanjem u unutrašnjosti rudnika koji je, kako je poznato zatvoren, ili je riječ o nekom površinskom procesu, zasad niko ne može tvrditi. Tek kad se izvrši analiza vode koju smo sinoć uzeli, moći će se preciznije govoriti o mogućim uzrocima ove pojave - kazao je za Avaz geolog prof. dr. Izet Žigić.

 

Za sada panici mjesta nema, a nadležni su jednoj porodici, koja se nalazi u blizini izvora tople vode preporučili iseljavanje iz sigurnosnih razloga.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI