FOTO/ USPJEŠNA NA SVIM POLJIMA

Zanosna Delila Softić, buduća mlada doktorica i novo zaštitno lice 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo

Nedjeljni magazin 18.04.15, 20:35h

Zanosna Delila Softić, buduća mlada doktorica i novo zaštitno lice 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo
Nakon mnogobrojnih angažmana u Evropi i Aziji, te nakon zapaženog prošlogodišnjeg uspjeha na modnoj reviji za Roberta Cavallija, model Delila Softić, Fashion TV model svijeta i studentica završne godine Medicinskog fakulteta, postala je novo promotivno lice 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo

 

- Sa velikim poštovanjem zahvaljujem se odgovornim ljudima iz matične agencije Abc Models i renomirane kompanije Nivea, koji su mi ukazali čast da upravo ja budem zaštitno lice 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo. Sve se više približavamo datumu održavanja i svako od nas, kako ljudi iz organizacije Udruženja manekena i modnih kreatora BiH, tako i svi naši modni dizajneri, stilisti, mladi dizajneri, frizeri, make up artisti, fotografi, i mi, manekeni, sa velikim emocijama i entuzijazmom priželjkujemo početak, kaže ova uspješna bh. manekenka, odgovarajući na pitanje kakav je osjećaj biti zaštitno lice 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo.

 

Koja je važnost ovog projekta prema vašem mišljenju za državu?

 

Ja sam imala samo pet godina kada je ovaj projekat počeo. Samo kada se kaže 34-ta sezona, zvuči impresivno. Opstati, trajati i raditi profesionalno svih ovih 17 godina, iz sezone u sezonu, u kontinuitetu i bez prekida, zaslužuje svaku pohvalu i ponosna sam što sam zaštitno lice Nivea BH Fashion Week Sarajevo koji je, po mom mišljenju, postao daleko više od modnog projekta jer omogućava razvoj mladih poduzetnika koji otpočinju vlastiti biznis u svijetu mode, doprinosi većoj motivaciji mladih i njihovom aktivnom učešću u procesima zapošljavanja, razvija poduzetništvo i smanjuje nezaposlenost mladih.


Koliko je bitno biti i ostati u top formi za sudjelovanje na ovom događaju? U toku je i online casting, o čemu se tu radi? 


Veoma je bitno, u pitanju je jedinstveni modni projekat, kojem se pristupa profesionalno, ozbiljno te postoje strogi profesionalni kriteriji. S obzirom da naša zemlja obiluje lijepim, zgodnim i talentiranim mladim ljudima - nema potrebe da uvozimo "inozemne modele". Zato bih iskoristila ovu priliku i pozvala sve zainteresirane djevojke i muškarce, koji žele da se bave manekenstvom i modeligom, da ne propuštaju priliku i da se prijave, jer je u toku online casting (više informacija o tome na https://www.facebook.com/ModnaAgencijaABCModels).

 

delila-softic


Kako uspijevaš uskladiti svoje obaveze na Medicinskom fakultetu, gdje si završna godina, a kako obaveze u svijetu mode? Gdje je Delila bila zadnjih sedmica i mjeseci, u kojim projektima, angažmanima...


Obaveze mogu uskladiti tako što sada više radim direktne bookinge, jer trenutno nemam mnogo vremena da bih mogla izdvojiti za odlaske u agencije na par mjeseci. Uživam radeći fashion weekove i snimanja, najčešće u Italiji, Kini i Turskoj. Upravo sam se danas vratila iz Istanbula radi snimanja nove kolekcije za našu renomiranu modnu dizajnericu Eminu Husedžinović Ibrahimović, koja će svečano otvoriti 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo na dan 20.04.2015 godine.

 

Da li se od modelinga može živjeti?


Od modelinga se može živjeti ako ste tome maksimalno predani i spremni da uložite većinu svog vremena i truda, jer zahtjeva puno odricanja, putovanja (odsustva) i rada. No moj cilj nikada nije bio biti samo model, mene vrlo malo vremena dijeli od doktorske diplome i to je ono čime se planiram baviti cijeli život. 

 

Kako ste Vi ušli u svijet mode i koliko ste imali godina? Šta je po Vašem mišljenju bitno na samom početku karijere modela?

 

Imala sam samo 15 godina, kada me je gđa Stela Zubak Jovanović, manager modne agencije Abc Models, pozvala da postanem model. Odluku sam donijela zajedno sa roditeljima, i beskrajno sam im svima zahvalna jer su u mene vjerovali. Jako je bitno imati dobru modnu agenciju uz sebe, koja radu pristupa ozbiljno i profesionalno. Za mene je bilo bitno, na samom početku karijere, što sam imala uz sebe matičnu agenciju Abc Models, kod kojih  vrijedi pravilo da je obrazovanje na prvom mjestu. Između nas je uvijek postojao timski rad na relaciji roditelj - agencija - model, i smatram da je to najvažnije. Nije lako tinejdžerki od 15 godina objasniti kako izgleda svijet mode, u kome te čeka spremnost na rad, odgovornost, disciplinu. Nisam slušala priče "rekla-kazala", slušala sam svoje roditelje, slušala sam svoje srce i savjete agencije. Iza mene su predivne godine rada u modelingu, a malo vremena me dijeli i od doktorske diplome, na što sam naročito ponosna.

 

delila-softic1

 

Da se sada vratite u svoje 15-te godine, kada ste započeli modeling karijeru u matičnoj agenciji Abc Models, da li biste ponovo izabrali isti put?

 

Uvijek bih izabrala isti put i nijednog dana se nisam pokajala. Manekenstvo je prestižna profesija kojom se mogu baviti samo malobrojni i odabrani, i ima određena dobna granica kada se više ne možete baviti tim poslom. Modna industrija treba modele, samo što karijera modela traje kraće i ne može se ni očekivati da se tim poslom bavite čitav svoj život. Godine prolaze i treba se za budućnost naoružati znanjem. 


Koji su planovi Delile Softić za naredni period?


Planovi su mi da uspijem uskladiti sve obaveze, učestvovati na predstojećem modnom događaju 34. Nivea BH Fashion Week Sarajevo od 20. do 22.aprila, gdje nas očekuje oko 30 modnih revija za samo tri dana, pronaći vrijeme za uživanje sa voljenim osobama, privesti kraju studij te upisati doktorski.

 

delila-softic

 

ABC Models

BLIN
KOMENTARI