MEDIJSKO GLASILO BLISKO HDZ BiH NAJAVLJUJE

Kreće kampanja za kompromitaciju i smjene uprava i direktora javnih preduzeća

Front 18.04.15, 11:35h

Kreće kampanja za kompromitaciju i smjene uprava i direktora javnih preduzeća
Vlada FBiH trebalo bi na narednoj sjednici da započne sa promjenama čelnih ljudi u javnim preduzećima, agencijama i upravama, piše "Večernji list", dnevni list blizak politici HDZ BiH. HDZ BiH se žuri sa ovim promjena, dok se njihov koalicioni partner DF poziva na evropske demokratske standarde u procedurama promjena uprava javnih preduzeća

 

To se najprije odnosi na javna preduzeća među kojima su pojedina dovedena na ivicu opstanka, iako je riječ o izuzetno profitabilnim kompanijama koja su mogla biti uništena "samo izuzetnim naporom", kriminalom i korupcijom, prenosi Srna.

 

List piše da posljednjih mjeseci iz nekoliko kompanija u FBiH, koje su bile pod nadzorom "platformaša", nestaje na desetine originalnih dokumenata, koji se iznose iz prostorija kompanija da bi se pokušao zataškati višemilionski kriminal.

 

Riječ je navodno o ugovorima za razne poslove sa strane, kao i marketinškim i drugim ugovorima iz kompanija čije je sjedište u Mostaru.

 

List dodaje da su se partneri u federalnoj vlasti HDZ BiH i SDA dogovorili da u smjene direktora idu u skladu sa zakonom, ali da je treći partner Demokratski front poručio da će se usprotiviti smjenama u pojedinim preduzećima, pravdajući to zahtjevom za istekom mandata.

 

Zbog ovih različitih pristupa pitanju promjena u upravama javnih preduzeća, očekuju se nove komplikacije u odnosima federalne koalicije koju čine SDA, HDZ i DF.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI