RADONČIĆ ZA PRESS RS

Bakir Izetbegović želi da vrati politički život u BiH na nivo 1997., 1998. ili čak 1992. godine

Front 18.04.15, 10:55h

Bakir Izetbegović želi da vrati politički život u BiH na nivo 1997., 1998. ili čak 1992. godine
Ističući da ne veruje da će novoformirana vlast u Federaciji i na nivou BiH uspjeti da "izgura" svoj četvorogodišnji mandat, Radončić u intervjuu za Press kaže da je zbog teške ekonomske i socijalne situacije u BiH realno očekivati nove socijalne nemire

 

- Za tri mjeseca u BiH otkaz s posla dobilo je oko 12.500 ljudi! To znači da imamo novih 12.500 gladnih porodica i realno je očekivati socijalni bunt kao posljedicu nebrige vlasti prema egzistencijalnom statusu građana - kaže Radončić.


Lideri SDA i HDZ BiH, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, prekjuče se ponovo nisu mogli dogovoriti oko raspodjele vlasti u pojedinim kantonima u FBiH, ali i o načinu na koji bi trebalo da bude projektovan novi budžet zajedničkih institucija BiH. Ko je sada kriv?


- Jasno se vidi da SDA želi da vrati politički život u BiH na nivo 1997., 1998. ili čak 1992. godine, kada je njihova riječ bila dominantna i kada su se igrali majorizacije. Bakir Izetbegović je preambiciozan političar. Sa SDA nemamo o čemu da razgovaramo.


Da li bi SBB bio spreman da uđe u vlast u Federaciji i na nivou BiH ukoliko Komšićev DF, jednog dana, ipak odluči da napusti vladajuću koaliciju?


- Bakir Izetbegović je vođa bošnjačke mafije. Sve dok ne otkrije kako je ubijeno petnaestak naših komandanata i visokih političkih funkcionera i dok ne vrati milijarde maraka koje je njegova porodica otela i krije ih u Turskoj, mi sa SDA, konkretno sa Izetbegovićem, nemamo šta da razgovaramo.


Kako to mislite?


- Tako što želi da vlada svim i svačim u BiH! Pod firmom pregovora i raspodjele fotelja, SDA postavlja ratne kadrove koji bi trebalo da upravljaju ne samo Bošnjacima, već i da kontrolišu i druge nacionalne i političke projekte kod Srba i Hrvata. Pesimista sam da će SDA i HDZ BiH, čisto zbog ovih strateških razlika, uspjeti brzo da dođu do rješenja, iako ih želja za vlašću ubjeđuje da treba da rade zajedno.


Kakva je uloga DF-a u cijeloj toj priči? Željko Komšić jednog dana govori da će napustiti pregovore i izaći iz vlasti, da bi već sutra potpuno okrenuo ploču?


- U priči oko formiranja vlasti uloga DF-a se precjenjuje. Kada govorimo o izbornim rezultatima u FBiH, Komšićev DF po broju ukupno osvojenih mandata tek je peta stranka! DF je u cijelu ovu priču oko formiranja vlasti ušao kao privjesak SDA. Ima tu nekih pokušaja da se Komšićeva stranka profiliše kao neka suverena politička opcija, ali po odnosu koji imaju sa SDA jasno je da se radi o zajedničkom projektu koji se vješto kamuflira. Uostalom, to je i razumljivo, jer je DF mnogo manji koalicioni partner.


Na osnovu svega viđenog, vjerujete li da vladajuća koalicija u FBiH i na nivou BiH može opstati na duže staze?


- Očekujem da građani imaju sve manje strpljenja za ovakav neodgovoran odnos vlasti prema njima, naročito u FBiH. Prošlo je već šest mjeseci od izbora, u mnogim kantonima vlada još nije formirana, a ova vlast nema apsolutno nikakvu razvojnu viziju ili ekonomski program. SBB nije stranka koja vreba da uskoči u vlast i mislimo da građani stvarno treba da spoznaju kakve su sposobnosti SDA, stranke koja 25 godina vlada Bošnjacima. Kada će doći do promjene vlasti ne bih da licitiram, želim im da rade naredne četiri godine, ali čisto sumnjam da će im građani dati toliko vremena s obzirom na ovoliki javašluk, kriminal i korupciju.

 

(Sbb.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

BLIN
KOMENTARI