Najmlađa žrtva sedmogodišnji dječak

U Vlasenici danas dženaza za žrtve ubijene tokom proteklog rata

Hronika 18.04.15, 09:39h

U Vlasenici danas dženaza za žrtve ubijene tokom proteklog rata
Na Šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas će biti klanjana kolektivna dženaza žrtvama iz ovog kraja koji su ubijeni 1992. godine



Ovo je 12. kolektivni ukop ubijenih u proteklom ratu na vlaseničkom području, a bit će ukopani: Edis Hajdarević (1985.), Dijan Dragić (1975.), Sakib Saračević (1963.), Salko Merić (1958.) i Duda Dautović (1924.).



Najmlađi među ovim žrtvama je sedmogodišnji dječak Edis Hajdarević, a pored njega još jedna žrtva je maloljetnik, Dijan Dragić, koji je imao sedamnaest godina kada je ubijen. Najstarija žrtva je Duda Dautović, ubijena u 68. godini.



Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da je riječ o civilima bošnjačke nacionalnosti ekshumiranim u ranijem periodu.



Po njenim riječima, četiri žrtve ekshumirane su iz masovne grobnice Ogradice pronađene na području Vlasenice, iz koje su ekshumirana 232 posmrtna ostatka, od čega 112 kompletnih i 120 nekompletnih tijela. Jedna žrtva ekshumirana je na lokalitetu Džanđići, također, na području Vlasenice.



Čengić je kazala da je na području Vlasenice do sada ekshumirano i identificirano 1.248 žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene u toku proteklog rata. Na području Vlasenice još se traga za više od pet stotina žrtava.



- Nažalost, u posljednje vrijeme sve je teže doći do tačnih i pouzdanih informacija o lokacijama pojedinačnih i masovnih grobnica i to je ključni problem u procesu traženja nestalih osoba u BiH - istaknula je Čengić.



Prema protokolu dženaze u Vlasenici, u 12 sati je predviđeno polaganje cvijeća na mezarju, a potom intoniranje himne BiH. Uslijedit će učenje Kur'ana i klanjanje podne-namaza, potom klanjanje dženaza-namaza, iznošenje tabuta i ukop posmrtnih ostataka žrtava.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI