Uhapšen pod lažnim identitetom

Osumnjičen za ratne zločine: Turska večeras izručuje Dabetića Bosni i Hercegovini

Hronika 17.04.15, 20:09h

Osumnjičen za ratne zločine: Turska večeras izručuje Dabetića Bosni i Hercegovini
Osumnjičeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Bosni i Hercegovini Duško Dabetić, kojeg je turska policija uhapsila pod lažnim identitetom s falsifikovanim putnim ispravama, bit će večeras izručen Bosni i Hercegovini

 

Dabetić je u pratnji pripadnika policije krenuo večeras iz Istanbula prema Sarajevu redovnim letom Turkish Airlinesa.

 

Pripadnici Odjela za borbu protiv terorizma policijske uprave u Antaliji u Turskoj u novembru prošle godine slobode su lišili jedno lice budući da je prilikom policijske kontrole na Međunarodnom aerodromu u Antaliji utvrđeno da posjeduje lažne putne isprave. Dugotrajnom policijskom istragom utvrđeno je da se radi o 64-godišnjem Dabetiću.

 

"Kantonalni sud Sarajevo je ranije zatražio izručenje Duška Dabetića i Republika Turska je saglasna s izručenjem", kazao je u izjavi za Aanadoliju Vladimir Špoljarić, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu.

 

On je dodao kako se spis o ovom predmetu nalazi u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. 

 

"Predmet koji se vodi u ovom Tužilaštvu protiv D. D. je u istražnoj fazi postupka. S obzirom na fazu krivičnog postupka u kojoj se predmet nalazi Tužilaštvo trenutno nije u mogućnosti dati više informacija", kazao je glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Sarajevo Alem Hamzić u pisanom odgovoru na upit o tome u kojoj je fazi istraga u vezi s ovim predmetom. 

 

Federalna uprava policije raspisala je potjernicu za Dabetićem na osnovu akta Kantonalnog suda Sarajevo 2012. godine zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Kasnije je Interpol raspisao međunarodnu potjernicu.  

 

Kako je iz Ministarstva pravde BiH ranije potvrđeno za Anadoliju ekstradicija navedenog lica je zatražena 11. decembra 2014. godine.

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI