Reagovao Predsjednik RS-a

Dodik: Izetbegović se odavno kreće u pogrešnom smjeru, nije on pozvan da određuje kada je Dan RS-a

Front 17.04.15, 18:18h

Dodik: Izetbegović se odavno kreće u pogrešnom smjeru, nije on pozvan da određuje kada je Dan RS-a
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da se bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odavno kreće u pogrešnom smjeru i da on nije pozvan ni da predlaže ni da određuje kada će biti Dan Republike Srpske

 

 
Na pitanje Srne da prokomentariše Izetbegovićevu izjavu da je "reagovanje Narodne skupštine Republike Srpske na mogućnost da Ustavni sud BiH eventualno donese odluku kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Srpske proglašavaju neustavnim - krenulo u pogrešnom smjeru", Dodik je rekao da u potpunosti podržava i pozdravlja današnju odluku poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske o usvajanju Deklaracije i pozvao ih da pokrenu inicijativu za ocjenu ustavnosti navodnih praznika BiH.

 

"Nedopustiva je praksa prema kojoj Ustavni sud BiH, glasovima stranaca i Bošnjaka, u čemu Izetbegović ima svoje prste, preglasavaju sudije iz reda Srba i Hrvata. To onda nije sud, to je još jedno mjesto u BiH sa koga se donose političke, a ne pravne odluke i tome moramo konačno da se suprotstavimo", istakao je Dodik .

 

Komentarišući tvrdnju Izetbegovića da je raspakivanje Dejtonskog sporazuma vrlo opasna stvar i to po Republiku Srpsku i da Srpske nema ako nema Dejtona, Dodik je rekao da je Izetbegović zamijenio teze.

 

"Nije Republika Srpska nastala u Dejtonu. Republika Srpska je proglašena 9. januara 1992. godine, dakle prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je BiH nastala u Dejtonu", istakao je Dodik.

 

On je podsjetio da je Republika Srpska u Dejtonski mirovni sporazum ugradila svoju teritoriju nad kojom je bila uspostavljena efiksana vlast uz plebiscitarnu podršku naroda.

 

"Republika Srpska se u Dejtonu odrekla dijela svog suvereniteta zarad mira, i na ustupcima koje smo učinili u Dejtonu stvrena je BiH. Zato, ako nema Dejtonskog mirovnog sporazuma - nema BiH.

 

Dejtonski sporazum su godinama devastirali razni viskoi predstavnici, od kojih su neki korumpirani novcem bošnjačke političe elite. Ali to tada Izetbegovića nije ponukalo da stane u zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma", naglasio je Dodik.

 

Govoreći o Izetbegovićevim komentarima na njegovu jučerašnju posjetu Potočarima i Srebrenici, predsjednik Republike rekao je Srni da ta posjeta nije događaj na kojem bi bilo ko, pa ni Izetbegović trebalo da skuplja jeftine političke poene.

 

"Nažalost, Bakir Izetbegović je svoju političku promociju gradio, između ostalog, koristeći stradanje svog naroda. Žrtve su uvijek i svugdje žrtve, bilo da su srpske, bošnjačke ili jermenske", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI