Prezentirano djelovanje GOPAC-a

Džaferović: VM BiH mora hitno usvojiti strategiju i plan borbe protiv korupcije za period od 2015.-2019.!

Hronika 17.04.15, 16:51h

Džaferović: VM BiH mora hitno usvojiti strategiju i plan borbe protiv korupcije  za period od 2015.-2019.!
U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je prezentirano djelovanje Globalne organizacije parlamentaraca u borbi protiv korupcije (GOPAC), međunarodne mreže koja okuplja parlamentarce iz 52 zemlje svijeta u borbi za smanjenje korupcije i poboljšanje sistema parlamentarnog nadzora nad organima izvršne vlasti



Tokom prezentacije, u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH, procedure za formiranje nacionalnog ogranka GOPAC-a i aktivnosti tih ogranaka predstavile su članice parlamenata zapadne Australije i Republike Srbije.



Pozdravljajući prisutne poslanike i delegate oba doma PSBiH, goste iz Australije i Srbije, predstavnike Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, kao i predstavnike međunarodnih i nevladinih organizacija, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović istakao je da borba protiv korupcije predstavlja jedan od najprioritetnijih zadataka predstavnika institucija vlasti na svim nivoima u BiH.



Upozoravajući da ogromna većina građana BiH korupciju prepoznaje kao jedan od gorućih problema društva, predsjedavajući Džaferović najavio je da će novi saziv Vijeća ministara BiH imati prioritetan zadatak da usvoji novu strategiju i akcioni plan za borbu protiv korupcije za period od 2015. do 2019. godine.



Ističući da parlamenti imaju ustavne i zakonske nadležnosti i ovlaštenja da izvršne organe vlasti pozivaju na odgovornost, Džaferović je izrazio očekivanje da će i članovi oba doma PSBiH pokazati interes za osnivanje organka GOPAC-a u BiH.



Iskustva u organizovanju ogranka GOPAC-a u Australiji i načinu djelovanja tog ogranka prisutnima je prezentovala poslanica u Parlamentu zapadne Australije Elizabeth Behjat, koja je istaknula da GOPAC-ova mreža obuhvata više od hiljadu parlamentaraca iz cijelog svijeta.



Kao osnovne principe rada GOPAC-a poslanica Behjat navela je lični integritet poslanika, finansijsku nezavisnost organizacije i javnost njenog rada.



Poslanica u Narodnoj skupštini Srbije Dubravka Filipovski rekla je da nacionalni ogranak GOPAC-a Srbije postoji već dvije godine i informirala prisutne o nizu aktivnosti koje je taj ogranak proveo u borbi protiv korupcije i promovisanju javnosti i odgovornosti institucija vlasti.

 


Pozivajući predstavnike PSBiH da u maju ove godine prisustvuju regionalnoj konferenciji, čiji će cilj biti podsticanje formiranja ogranaka GOPAC-a u svim zemljama regiona i uspostavljanje međusobne saradnje, poslanica Filipovski izrazila je uvjerenje da će BiH uskoro postati 53. zemlja članica GOPAC-a, saopćeno je iz PSBiH.



(Fena/mr) 

 

BLIN
KOMENTARI