Federalni premijer na pegovorima sa MMF-om i Svjetskom bankom

Novalić: Pripremamo fiskalnu reformu koja će smanjiti obaveze na platu!

Front 17.04.15, 08:18h

Novalić: Pripremamo fiskalnu reformu koja će smanjiti obaveze na platu!
Federalna vlada je opredijeljena za ekonomske reforme, ali uz zadržavanje dostignutog socijalnog nivoa, jer cijenimo da je Bosna i Hercegovina socijalno vrlo napeto društvo i ne možete doći u poziciju raditi ekonomske reforme ako ćete time narušiti socijalnu ravnotežu ili smanjiti socijalna davanja

 

 

Shvatili smo da ekonomske reforme možemo provoditi samo ako zadržimo socijalnu snošljivost i budžetsku ravnotežu. Zato smo došli u Washington i zato nam je potrebna potpora MMF-a i Svjetske banke - izjavio je premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, gostujući u programu Glasa Amerike (VOA) na jezicima naroda u BiH.



Novalić predstavlja FBiH u razgovorima koje u Washingtonu vode državni i entitetski dužnosnici s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, a u cilju nastavka financijske i tehničke pomoći tih međunarodnih financijskih institucija Bosni i Hercegovini.



Premijer Novalić je kazao kako ovi sastanci imaju pripremu ulogu, dok će razgovori koji slijede u BiH od 28. aprila do 13. maja biti konkretniji „uz rad na jednom egzekutivnom planu koji bismo kasnije svi provodili i poštivali“.


-Mi smo tu da im izložimo svoj koncept ekonomskog rasta i zapošljavanja koji se visoko podudara s njihovim gledištima. Obrađivali smo isti uzorak, probleme u BiH i valjda smo samim tim došli i do istih recepata za liječenje. Tako da nam se programi umnogome podudaraju, ali ipak smo tu da predočimo naš program srednjoročne reforme, naročito u četiri oblasti - radno-pravnom zakonodavstvu, poslovnom okruženju, fiskalnoj reformi koja ima glavni cilj smanjiti obveze na platu i konačno održavanje socijalne sfere. Na tom putu želimo prvo postići jednu kompatibilnost s MMF-om i Svjetskom bankom, a nakon toga tražiti njihovu potporu i ne samo financijsku, već i tehničku i stručnu pomoć - pojasnio je Novalić.



Govoreći o novouspostavljenoj izvršnoj vlasti u Federaciji Novalić je naglasio da većina ministara dolazi iz realnog sektora, što pokazuje da su i stranke koje su imenovale Vladu shvatile što je glavno pitanje.


-Isto kao što je EU promjenila svoje prioritete i u BiH su se presložile neke karte i rečeno je da je sada vrijeme ekonomskih reformi koje bi trebale rezultirati rastom zapošljavanja, što je najteže i glavno pitanje u BiH. Nova vlada, dakle, ima performanse, ima percepciju i osposobljena je praviti reforme unutar realnog sektora. To je ključna stvar koju moramo raditi u predstojećem vremenu - kazao je Novalić za VOA.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI