Foto/Objavljen zvanični program 68. filmskog festivala u Cannesu

Veliki uspjeh hrvatskog reditelja Dalibora Matanića

Kultura 16.04.15, 13:47h

Veliki uspjeh hrvatskog reditelja Dalibora Matanića
‘Zvizdan’ Dalibora Matanića je priča o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvata tri decenije, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom. Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

 

 

Reditelj Dalibor Matanić premijeru svog novog dugometražnog igranog filma ‘Zvizdan’ imaće na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu u programu Un Certain Regard (Izvjestan pogled), a predsjednica žirija ove selekcije biće Isabella Rossellini. Riječ je o programu koji donosi 'originalne i drugačije' filmove s ciljem otkrivanja novih talenata.

 

Film 'Zvizdan' nastao je u produkciji Kinorame Ankice Jurić Tilić, a Dalibor Matanić potpisuje scenarij i režiju.

 

Ovo je prvi dugometražni film od osamostaljena Hrvatske koji se našao u službenoj selekciji Cannesa.

 

U zvaničnoj selekciji biće, između ostalih, prikazani filmovi 'The Sea of Trees'-Gus Van Sant, 'Youth'-Paolo Sorrentino, 'Mountains May Depart' -JIA Zhang-Ke...

 

'Standing Tall' naziv je filma kog potpisuje Emmanuelle Bercot i koji će, prikazan van konkurencije i otvoriti festival. Van konkurencije je i 'Irrational Man' Woody Allena.

 

irrational-man-woody-allen

Irrational Man, Woody Allen

 

Specijalnu projekciju u zvaničnom programu imaće i 'Panama' Pavla Vučkovića, jedan od dva CINELINK projekta koji su se našli u programu ovogodišnjeg Cannesa.

 

panama

Panama, Pavle Vučković

 

Žirijem najprestižnije svjetske filmske smotre predsjedavaće braća Joel i Ethan Coen.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/klj)

 

BLIN
KOMENTARI