Svaka treća žena je ima

Oprez: Ova spolna bolest vam može zagorčati život, a možda ni ne znate da je imate!

ŽENA iN 16.04.15, 12:23h

Oprez: Ova spolna bolest vam može zagorčati život, a možda ni ne znate da je imate!
Bakterijska vaginoza je neprijatelj svake treće žene, ali mnoge žene ne znaju što je to, a simptome mogu povezati i s drugim spolnim bolestima

 

Označava poremećaj u sastavu vaginalne flore, a simptomi su neugodan miris iz rodnice, pojačani iscjedak, a ponekad svrbež i peckanje nakon i prilikom mokrenja.

 

Uzroci nisu u potpunosti istraženi, a javlja se prije svega zbog neodgovarajuće intimne higijene, što može narušiti prirodnu kiselost rodnice i pogodovati rastu štetnih mikroorganizama.

 

Simptomi također mogu biti izraženi tijekom menstrualnog ciklusa, uzimanja kontracepcije, trudnoće ili menopauze. Smatra se da je najčešći uzročnik bakterijske vaginoze Gardnerella vaginalis.

 

Ta bakterija živi u rodnici i debelom crijevu, ali pod utjecajem navedenih faktora se razmnožava te se razvija bakterijska vaginoza.

 

Nije riječ o spolno prenosivoj bolesti, ali rizično seksualno ponašanje može dovesti do razvijanja bakterijske vaginoze.

 

Povećani rizik svakako nosi stupanje u seksualni odnos s novim ili više ovih partnera, korištenje parfimiranih sapuna, pranje donjeg rubnja u snažnim deterđentima, oralni seks, pušenje...

 

Oko polovice žena neće imati nikakve simptome ili ih pak neće biti svjesni.

 

Postojanje vaginoze možete provjeriti uzimanjem briseva u ginekološkoj ordinaciji.

 

Rezultati su dostupni u roku od tjedan dana, a bakterijsku vaginozu potrebno je liječiti, kako ne bi izazvala razne komplikacije.

 

Ako se ne liječi u trudnoći može izazvati pobačaj ili prerani porođaj.

 

(jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI