FOTO/ Simbol nove Evrope u Sarajevu

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders posjetio Ars Aevi

DEPO Art 08.04.15, 15:15h

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders posjetio Ars Aevi
Nakon pažnje i interesa koji su pokazali čelnici Evropske unije, na čelu s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije, za Art Depo Ars Aevi, i ministar Reynders je u program svoje jednodnevne posjete uvrstio i obilazak Kolekcije Ars Aevi

 

Jučer je glavni grad BiH posjetio belgijski dopremijer i ministar za vanjske poslove Belgije Didier Reynders.

 

Nakon pažnje i interesa koji su pokazali čelnici Evropske unije, na čelu s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Evropske unije, za Art Depo Ars Aevi, i ministar Reynders je u program svoje jednodnevne posjete uvrstio i obilazak Kolekcije Ars Aevi.

 

Ministra Reyndersa i predstavnika stalne misije Belgije pri Ujedinjenim narodima Villema Van de Voorde te brojne saradnike u Art Depou Ars Aevi ugostio je direktor i osnivač Projekta Enver Hadžiomerspahić.

 

Hadžiomerspahić je delegaciju upoznao s procesom formiranja Kolekcije Ars Aevi i značajem koji cijeli Projekt Ars Aevi ima, naglašavajući važnost izgradnje Muzeja Ars Aevi za koji je sve arhitektonske projekte Sarajevu i BiH poklonio slavni arhitekta Renzo Piano.

 

Ars Aevi je vizionarski projekt čiji značaj prelazi sve granice i okvire i koji bi sa svim svojim kolekcijama i radovima umjetnika Evrope i svijeta te zgradom budućeg muzeja savremene umjetnosti mogao postati simbol nove Evrope u Sarajevu.

 

Poklonili su pažnju aktuelnom planu nove svjetske promocije Kolekcije Ars Aevi koja će biti realizirana u toku naredne godine u Zagrebu. S najvećim entuzijazmom Hadžiomerspahić je iskazao svoje uvjerenje da će u naredne četiri godine biti ostvarena izgradnja muzeja Ars Aevi – tačnije 2018. godine. Ovo uvjerenje argumentirano je pozitivnim odnosom i spremnošću na saradnju ambasadora Italije Ruggera Corriasa, ministra za kulturu i sport Kantona Sarajevo Samera Rešidata, delegacije EU u Sarajevu i visoke predstavnice EU Federice Mogherini.

 

Uvaženi gosti potvrdili su snažan interes da razmotre forme saradnje i sudjelovanja Belgije u procesu razvoja Projekta Ars Aevi.

 

Delegacija Belgija na čelu s Reydersom jučer je posjetila i Memorijalnu galeriju 11/07/95 koja čuva sjećanje na genocid koji se desio u Srebrenici tokom rata u BiH, pri čemu je ministar kazao kako će nastojati da bude u Srebrenici 11. jula.

 

Belgijski ministar je našu našu zemlju posjetio nakon formiranja Vijeća ministara i tom prilikom razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem na sastanku na kojem je zaključeno da je u BiH prioritet stvaranje povoljnog poslovnog okruženja s ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

 

Osim s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Reynders se jučer sastao i s ministrom za vanjske poslove naše zemlje Igorom Crnadakom na sastanku na kojem je dogovoreno da će se nastaviti dobri bilateralni odnosi i prenošenje belgijskog iskustva u vezi s uspostavom mehanizama koordinacije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI