FOTO/ U Katedrali Srca Isusova

Uskršnja misa u Sarajevu: 'Čovjek je izgubio sebe i odnos sa Bogom'

Hronika 05.04.15, 13:31h

Uskršnja misa u Sarajevu: 'Čovjek je izgubio sebe i odnos sa Bogom'
Puljić je u svom obraćanju podsjetio na Dan uskrsnuća Isusa Krista, rekavši kako "svi vjernici na spomen ovog dana prepoznaju svoj identitet po krštenju"


 
Uskršnjom misom danas je u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu obilježen najveći kršćanski blagdan Uskrs, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Misi, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, prisustvovao je veliki broj vjernika koji danas sa prijateljima i rodbinom proslavljaju najveći blagdan.

 

Puljić je u svom obraćanju podsjetio na Dan uskrsnuća Isusa Krista, rekavši kako "svi vjernici na spomen ovog dana prepoznaju svoj identitet po krštenju".

 

"Upućujem radosnu poruku: Sretan Uskrs, kako bismo zračili radošću Uskrsa", kazao je Puljić.

 

Prenio je vjernicima pozdrave i čestitke za praznik istakavši kako najveći dio pristiglih čestitki kršćanskim vjernicima želi radost.

 

"Pobjeda Isusa nad smrti donijelo je čovjeku šansu da se raduje. Zašto imamo tako malo radosti? Čovjek se zgrozi kakve ima politike i ideologije koje misle da čovjek ima pravo ubijati ljude. Ljudi koji ubijaju u ime Boga. Posljednja dešavanja u Keniji su primjer također. To je poremećen odnos vrednota gdje se čovjek izgubio. Čovjek misli da je on gospodar svijeta. Čovjek je izgubio odnos sa Bogom. Kako da se raduje čovjek kad sam reže granu na kojoj sjedi", naglasio je Puljić.

 

Podsjetivši vjernike da na Uskrs u BiH pada snijeg istakao je kako je tome kriv čovjekov pogrešan odnos prema prirodi.

 

"Poremetili smo Božiju prirodu. Nažalost, puno je toga što je čovjek poremetio, taj Božiji zakon. Uskrs želi čovjeku vratiti to unutarnje svjetlo, da spozna dostojanstvo. Trebamo promijeniti mentalitet. Ne samo u lokalnoj, već u svjetskoj politici, zaustaviti rat. Kako da bude vrijedniji pas nego dijete koje ide u školu", poručio je Puljić pozvavši na mir.

 

Prema kršćanskom vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a uskrsnuo je u nedjelju. Uskrs je zato praznik kojim se slavi  Isusovo uskrsnuće tj. njegov prelazak iz smrti u život. Uskrs u kršćanskom svijetu predstavlja ljubav, pomirenje i praštanje.

 

Najpoznatiji običaj koji se vezuja za ovaj praznik jeste ukrašavanje jaja koje simbolično predstavljaju ponovno rađanje. Jaja se ukrašavaju obično dva dana prije praznika na Veliki četvrtak ili Veliki petak.

 

(AA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI