Nakon Šešeljevog paljenja zastave

Hrvatska oštro Srbiji: To je širenje govora mržnje i ratne retorike, ambasadora zovemo na razgovor!

Hronika 01.04.15, 18:13h

Hrvatska oštro Srbiji: To je širenje govora mržnje i ratne retorike, ambasadora zovemo na razgovor!
'Optuženi ratni zločinac Šešelj, govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava utjecati na regiju, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, paleći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srbijanskih medija, reagiralo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije', stoji u reakciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova

 

 "U takvim okolnostima i zadaća svih političara jest smirivati situaciju i djelovati racionalno i odgovorno. Europske vrijednosti podrazumijevaju dobrosusjedske odnose i korektno ponašanje u regiji, što je jedan od preduvjeta uspjeha Srbije u pregovorima za članstvo u Europskoj uniji. 

 

U tom kontekstu, današnje izjave visokog političkog dužnosnika Aleksandra Vulina smatramo uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim", stoji u priopćenju MVEP-a. 

 

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj spalio je u srijedu pred Palačom pravde u Beogradu zastavu Hrvatske. Taj čin nazvao je odgovorom hrvatskim državnim političarima koji ga, kako je naveo, već mjesec dana napadaju kao da su "udareni topuzom u glavu". 

 

Veleposlanik pozvan na konzultacije

 

Zbog ovih incidenata, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je oštar prosvjed otpravnici poslova veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski veleposlanik u Republici Srbiji Gordan Markotić bit će pozvan na konzultacije u Zagreb. 

 

Podsjetimo, srbijanski ministar rada Aleksandar Vulin pozvao je premijera Zorana Milanovića da ne govori protiv Srbije nego da prevlada svoju taštinu i dođe u Beograd kazati sve što misli o Srbima i Srbiji. Milanoviću je zamjerio što generala Antu Gotovinu "naziva anđelom" dok je on za srpskog ministra "ustaški general koji je protjerivao Srbe". 

 

"On je izgubio izbore jer nema hrabrosti provesti reforme koje mi provodimo, izgubio je izbore zato što nema hrabrosti ponašati se kao što se ponaša naš predsjednik vlade, a to je da pokuša održati najbolje moguće odnose sa svima u regiji, a ne da pokušava svađati se sa svima i svoj ego stavlja ispred interesa vlastite države", rekao je Vulin a prenosi Blic.

 

(danas.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
 

BLIN
KOMENTARI