Nakon jučerašnjeg usvajanja budžeta FBiH

SDP BiH: Vladajuća koalicija pala je na prvom ozbiljnijem ispitu, ovo je već drugi put da ih spašavamo...

Front 01.04.15, 16:30h

SDP BiH: Vladajuća koalicija pala je na prvom ozbiljnijem ispitu, ovo je već drugi put da ih spašavamo...
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine ističe da stranke vladajuće većine nisu imale dovoljno glasova prilikom sinoćnjeg izjašnjavanja federalnih poslanika o ovogodišnjem budžetu Federacije Bosne i Hercegovine te da je donošenju budžeta doprinio SDP svojim glasovima ne zato što ga je predložila prethodna vlada SDP-ovog kadra Nermina Nikšića već što je donošenje budžeta u interesu građana

 

- Nakon što smo, poslije skoro šest mjeseci od opštih izbora i silnih dogovora i pregovora dočekali da se formira izvršna vlast na federalnom nivou, aktuelna vladajuća koalicija je pala na prvom ozbiljnijem političkom ispitu. Naime, tokom usvajanja budžeta Federacije BiH za 2015. godinu, stranke koje čine novu vladajuću garnituru nisu imale dovoljno glasova za njegovo usvajanje, čime se ugrozila finansijska stabilnost FBiH. Iako je Socijaldemokratska partija BiH opoziciona stranka, naši zastupnici su glasali za predloženi budžet ne radi toga što je budžet predložila vlada s Nerminom Nikšićem na čelu, nego zbog toga što SDPBiH nikada neće biti opozicija interesima naroda i građana BiH. Zastupnici SDP-a BiH u Federalnom parlamentu su glasanjem za budžet pokazali visok nivo odgovornosti i razumijevanja za potrebe građana FBiH, koje očito nedostaje u koaliciji SDA-DF-HDZ - saopćeno je iz SDP-a BiH.

 

Neusvajanje budžeta bi dovelo do  zaustavljanja tranši Fondu penzijskog osiguranja, izostanka ratnih i neratnih invalidnina te plaća budžetskim korisnicima, ali i svih drugih poticaja, naglašava SDP.

 

- Žalosno je da stranke okupljene oko nove vladajuće koalicije nemaju dovoljan kapacitet da sami usvoje čak ni budžet. Ovo je već drugi put da SDP spašava vladajuću koaliciju - navodi se u saopćenju.

 

- To više neće biti praksa nego će od sada SDP svojim opozicionim djelovanjem spašavati građane od "nove, neiskrene, neodgovorne i nefunkcionalne vladajuće koalicije" - poručuju iz te stranke.

 

(Fena/mr)

 

BLIN
KOMENTARI