Uvodi se i treća smjena

Počinje zapošljavanje na Tuzlanskom aerodromu: Od juna još 125 radnika

Biznis Klub 01.04.15, 09:52h

Počinje zapošljavanje na Tuzlanskom aerodromu: Od juna još 125 radnika
Tuzlanski međunarodni aerodrom od juna bi trebao zapošljavati novih 25 radnika, dok će Državna granična služba, Carina i Kontrola letova za potrebe aerodroma uposliti novih stotinjak radnika. Sve ovo je rezultat petogodišnjeg sporazuma o saradnji između Tuzlanskog aerodroma i mađarske niskobudžetne aviokompanije WizzAir

 

 


Ovo je predstavljeno na jučerašnjoj redovnoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona, koja je prihvatila Plan poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla za 2015. godinu.


- Aerodrom će u 2015. godini planirati aktivnosti koje su neophodne za ispunjavanje tehničkih i kadrovskih obaveza iz sporazuma, a sve s ciljem pozicioniranja našeg aerodroma kao baznog aerodroma WizzAira za ovaj region, kazao je direktor Aerodroma Rifet Karasalihović.


Sa Aerodroma se sedmično odvija 15 letova prema pet evropskih lokacija, a od juna ove godine planirano je uvođenje i četiri nove destinacije, i to Stockholm, Memmingen, Frankfurt i Oslo, što će broj letova povećati na 21 sedmično. Ovo će dovesti i do povećanja broja putnika, pa se procjenjuje da će Tuzlanski aerodrom u ovoj godini imati oko 200 hiljada putnika.


- Stacioniranje najmanje jednog aviona na Aerodromu i ukupno tri leta svakog dana zahtijevat će da Aerodrom počne raditi u tri smjene. Također, cargo-saobraćaj, koji je bio planiran u ranijem periodu, trebalo bi da bude realiziran u 2015. godini, te da se prihvate i otpreme četiri cargo-aviona, dodao je Karasalihović.


Uprava Aerodroma je u novembru prošle godine zatražila od Vijeća ministara BiH da ovaj aerodrom uvrsti na listu onih sa kojih je moguć izvoz namirnica životinjskog porijekla. S obzirom na prolongirano formiranje vlasti, do toga još nije došlo, ali se pozitivna odluka očekuje već u maju.


- Ovo bi omogućilo brojnim privrednicima da lakše plasiraju svoje proizvode na evropsko tržište, a pomoglo bi i razvoju cargo-saobraćaja na našem aerodromu, kazao je Karasalihović.


Kerozin i svjetla


Ipak, još se daleko od savršenih uslova na Tuzlanskom aerodromu. Iako je osposobljen servis snabdijevanja gorivom aviona na Aerodromu, u narednoj godini će biti neophodno povećati kapacitet nabavke i skladištenja dovoljne količine kerozina, što je i jedan od zahtjeva WizzAira.


- Također, moramo osposobiti prilazna svjetla, kako bi se smanjio broj otkazanih letova, pogotovo u proljetnim i jesenjim danima. To bi naš aerodrom svrstalo u jedan od sigurnijih u regionu, kazao je Karasalihović.

(Oslobodjenje.ba, DEPO  PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI