Nakon talačke krize u Turskoj

Preminuo državni tužilac nakon ranjavanja u otmici u Istanbulu

Hronika 01.04.15, 08:00h

Preminuo državni tužilac nakon ranjavanja u otmici u Istanbulu
Turski državni tužilac Mehmet Selim Kiraz, teško ranjen tokom policijske operacije kojom je u utorak završena njegova otmica, podlegao je ozljedama, objavili su liječnici

 



- Državni tužilac Mehmet Selim Kiraz bio je teško ranjen kada je dopremljen u bolnicu i izgubili smo ga uprkos svim naporima - rekli su liječnici u izjavi za televiziju.



- Njegova otmica završena je u utorak navečer nakon što je policija ubila dvojicu aktivista zabranjene turske radikalne ljevičarske grupe, a u toj operaciji državni tužilac teško ranjen - rekao je šef istanbulske policije Selami Altinok.



- On je hospitaliziran u vrlo teškom stanju, a dvojica terorista su ubijena tokom operacije - rekao je Selami Altinok nekoliko minuta nakon intervencije specijalnih policijskih snaga protiv otmičara u palači pravde.



- Učinili smo sve što je bilo moguće kako bismo omogućili predaju napadača - naglasio je Altinok i dodao da je policija pokrenula akciju nakon što se iz zgrade suda čula pucnjava.



Revolucionarna stranka/fronta oslobođenja naroda (DHKP-C) ušla je tokom poslijepodneva u zgradu suda i kao taoca uzela državnog tužioca Mehmeta Selima Kiraza.



U izjavio na svojoj internet stranici DHKP-C je prijetila da će ubiti taoca ukoliko se ne ispune njeni zahtjevi.



Kiraz je vodio istragu o okolnostima smrti 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je umro 11. marta 2014. nakon 269 dana u komi nakon što je stradao dok je policija ispaljivala suzavac tokom protesta u junu 2013., prenosi agencija Hina.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI