Vitalni interesi

Vijeće Ustavnog suda BiH danas o imenovanju Šahbaza Džihanovića

Hronika 31.03.15, 08:18h

Vijeće Ustavnog suda BiH danas o imenovanju Šahbaza Džihanovića
Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH za zaštitu vitalnih interesa zakazalo je za danas objavljivanje odluke u vezi sa zahtjevom Kluba delegata bošnjačkog narode u Domu naroda Parlamenta FBiH za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u postupku usvajanja Prijedloga odluke o potvrđivanju Odluke bivšeg predsjednika FBiH Živka Budimira o imenovanju Šahbaza Džihanovlća za sudlju Ustavnog suda FBiH



Većina bošnjačkih delegata iz prethodnog saziva Doma naroda Federalnog parlamenta su krajem marta 2013. godine zatražili da Ustavni sud preispita je li vitalnom nacionalnom interesu Bošnjaka protivna odluka kojom je tadašnji predsjednik FBiH potpisao i Domu naroda predložio imenovanje Džihanovića za sudiju ovoga suda.



Naime, podnositelji zahtjeva smatraju da je menovanje Džihanovića  protivno bošnjačkom vitalnom interesu a kao razlog navode "da je nezakonito dodjeljivao bh. državljanstvo većem broju stranaca od 1. marta 2006. do 31. januara 2007., kada je obnašao dužnost generalnog konzula BiH u Njemačkoj".



Na javnoj raspravi, održanoj 3. marta, punomoćnici podnositelja zahtjeva u ovom predmetu pozvali su se na odredbe Ustava FBiH (čl. 8., prečišćeni tekst), istaknuvši da "sporna" odluka u Domu naroda nije usvojena  prostom većinom, kako to nalaže zaštita vitalnog nacionalnog interesa, odnosno da je u konkretnom slučaju "za" glasalo 26, a da je onda prosta većina bila 30 delegata.



Tokom javne rasprave otvorena su pitanja od značaja za meritum ovog predmeta - da li je verificiran akt (Državne komisije koja vrši reviziju odluka o dodjeli državljanstava) na koji se podnositelj zahtjeva poziva, a koji se odnosi na Džihanovića, odnosno situacije da je taj akt bio predmetom ispitivanja u sklopu Tužiteljstva BiH, te da je u vezi s tim na tu "priču stavljena tačka", a s obzirom na to da su sva eventualna djela iz tog perioda zastarjela.



Bilo je riječi i o specifičnostima postupka imenovanja sudija određenih sudova (ustavnih) koji se "završava" u Domu naroda, te o činjenici da je tadašnji kandidat (Džihanović) na funkciji sudije Suda BiH i da je prošao određene provjere, uključujući i provjere od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća te mišljenje Ustavnog suda FBiH.



Inače, Vijeću za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH u međuvremenu je dostavljena odgovarajuća dokumentacija, uključujući i stenogram sa spomenute sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.



Kako je iz Ustavnog suda FBiH najavljeno, sutra će biti objavljene još dvije odluke Vijeća za zaštitu vitalnih interesa i to u vezi sa zahtjevom Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini Kantona Sarajevo za utvrđivanje postojanja vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog hrvatskog naroda u postupku razmatranja Prijedloga zakona o zakupu stana, sa sjednice Skupštine Kantona Sarajevo održane 29.04.2009. godine.


Istovremeno, bit će objavljena i odluka koja se odnosi na zahtjev Kluba zastupnika Hrvata u Skupštini Srednjobosanskog kantona/Saboru Kantona Središnja Bosna za utvrđivanje postojanje vitalnog nacionalnog Interesa konstitutivnog hrvatskog naroda u postupku davanja mišljenje o Prijedlogu prostornog plana Federacije BiH za razdoblje 2012-2028. godine.



(Fena/mr) 
 

BLIN
KOMENTARI