Modni trendovi koji narušavaju zdravlje

Baletanke su jednako štetne za kičmu kao i visoke pete

ŽENA iN 30.03.15, 21:54h

Baletanke su jednako štetne za kičmu kao i visoke pete
Koliko su žene spremne podnijeti za ljepotu i pritom izložiti tijelo trajnim oštećenjima, a sve samo da bi bile u trendu?

 

 

Odgovor na to pitanje nikada i nitko neće dobiti jer to žene, ni po cijenu vlastita zdravlja, nikada neće priznati. Posebno ne kada je riječ o obući, pri čijem će izboru uvijek prevladati čimbenik estetike u odnosu na funkcionalnost.



To vrlo dobro znaju kreatori koji, igrajući na niske strasti žena i slabost na lijepo i moderno, kreiraju cipele koje su prije nalik spravama za mučenje nego obući. Kako god bilo, žene spremno za takve komade u garderobi izdvajaju prava mala bogatstva, zavlače ruke u svoje crne fondove i hrabro hodaju uokolo na potpeticama od 16 pa i više centimetara. No, nisu samo štikle pogubne za zdravlje. Jednako ubojite za ligamente, mišiće, kralježnicu i zglobove su i balerinke. Obuća koju muškarci mrze jer ubija seksepilnost i ženstvenost, a žene ih obožavaju jer u njima svuda stignu, no prava su pokora za zdravlje.



'Idealna visina potpetice je ona srednja. Žene koje nose izrazito visoke potpetice hodaju poput vojnika – njihovi su koraci čvršći, energičniji i snažniji nego koraci žena koje nose srednje visoke potpetice. Žene koje nose posve ravne cipele – balerinke – u većini slučajeva gaze na petu, što je za tijelo i mišiće jednako loše,' objašnjava dr. Saša Tiefenbach, specijalist ortoped, te dodaje da je sezona nošenja japanki i sandala s nekoliko remenčića vrijeme nakon kojeg se žene najčešće javljaju ortopedima zbog bolova u zglobovima.


Razlog se krije u tome što nekoliko nježnih remenčića ne može držati nogu na potpetici, pa se ravnoteža prebacuje na druge dijelove stopala, noge i kralježnicu čiji posao to zapravo i nije. Zbog toga moda – boli. Dugotrajno nošenje ostavlja ozbiljne posljedice.

Modni imperativi u svijetu obuće vrlo često uzimaju danak u zdravlju žena i mladih. Japanke su praktične, ali nepoželjne jer nisu rješenje da u njima provedemo ljeto. Posebno ne hodajući asfaltom i tvrdim podlogama. Štikle su obuća koja može izazvati oštećenja na zglobovima, kralježnici i ligamentima, a postanu vidljiva u zrelim godinama. Tenisice su sigurne, no ne uvijek i moderne. Ako ste pješak, odradite dio dnevnog hodanja u njima – kralježnica će vam dugoročno biti zahvalna. Što se zapravo događa sa stopalima i tijelom ako obuća nije najbolji izbor? Listovi – muskulatura lista nošenjem balerinki postupno se skraćuje.

 

Trn u peti – bol u peti koju osjećate kao da je u njoj nešto tvrdo i oštro navest će vas na to da hodate neprirodno i štedite dio pete gazeći na jastučiću iza malog prsta.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI