Ostao u sjeni Andreasa Lubitza

Ime koje treba ostati zapamćeno: Patrick Sondheimer, heroj tragičnog leta Germanwingsa

Hronika 30.03.15, 20:36h

Ime koje treba ostati zapamćeno: Patrick Sondheimer, heroj tragičnog leta Germanwingsa
Sondheimerova fotografija nije objavljena u medijima, kao što nije niti dobio glavne naslove u medijima

 


Kapetan Patrick Sondheimer istinski je heroj nesreće aviona Germanwingsa o kojem se posljednjih dana nije previše govorilo jer se pozornost javnosti usmjerila na kopilota Andreasa Lubitza koji se, prema svemu sudeći, zaključao u pilotsku kabinu i srušio avion.

 
Sondheimerova fotografija nije objavljena u medijima, kao što nije niti dobio glavne naslove u medijima. A vrijedi spomenuti da se on do posljednjeg trenutka pokušavao probiti u pilotsku kabinu u koju se zaključao kopilot.


Lupao je po vratima i vikao Lubitzu: "Za Boga miloga, otvori vrata!", a potom se i sjekirom pokušao probiti u kabinu. Njegovi pokušaji za proboj u kabinu na snimci se mogu čuti sve do aviona u Alpe.


Sondheimer je bio otac dvoje djece, trogodišnjaka i šestogodišnjakinje. Njegova baka Marianne rekla je kako je Sondheimer kao dječak sanjao o tome da postane pilot kada odraste. – Moj unuk je mrtav zbog idiota koji je to učinio cijelom letu i ubio toliko ljudi – rekla je gospođa Marianne. – Jednostavno to ne mogu razumjeti. Kako je to mogao učiniti - dodala je baka, piše danas Mirror.


Komemoracija za Sondheimera održana je tokom vikenda blizu doma njegove bake u Dusseldorf.


Bio je iskusan pilot sa 6000 sati letenja u avionima tipa Airbus A320, a deset godina je letio za Lufthansu prije nego se prebacio u "sestrinski" Germanwings. Iz Lufthanse je tražio premještaj kako bi više bio sa porodicom i dvoje djece i dobio ga je u maju prošle godine.

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI