Ne treba vam pasoš

Lakše do bh. mora: Odobren novac za izgradnju moderne ceste od Stoca do Neuma

Hronika 30.03.15, 19:17h

Lakše do bh. mora: Odobren novac za izgradnju moderne ceste od Stoca do Neuma
Uskoro počinje intenzivna gradnja savremene magistralne ceste od Stoca do Neuma, za koju je Vlada Federacije izdvojila nešto više od 30 miliona eura, a kojom će Bosanci i Hercegovci moći izaći na more a da ne prelaze granicu sa Hrvatskom, potvrdio je ovo u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria federalni ministar saobraćaja i komunikacija Enver Bijedić

 

 

Građani Bosne i Hercegovine do Neuma trenutno mogu jedino preko hrvatske teritorije, ili, žele li izbjeći Hrvatsku, mogu se koristiti izuzetno lošim putem preko mjesta Svitava, koji je toliko neuslovan da se turisti radije odlučuju čekati na granici nego koristiti ovaj putni pravac.

 

- Cesta koja će spojiti Stolac sa Neumom bit će nešto duža od 20 kilometara, njome će se moći voziti oko 80 kilometara na sat i prelazit će se za samo 20-ak minuta – kaže Bijedić.

 

Iako odlazeći ministar, Bijedić kaže da je novac za ovu dionicu obezbjeđen, iz kreditnih sredstava, tako da ne bi trebalo biti nikakvih prepreka da BiH konačno dobije ovu važnu cestu, čija je gradnja do sada nekoliko puta počinjana i zaustavljana.

 

Ovu cestu s nestrpljenjem očekuju i u Neumu. Kada konačno bude gotova, značajno će se to odraziti i na sam turizam u jedinom bh. primorskom gradu, a to bi moglo biti gotovo ako ne naredne onda sigurno do turističke sezone 2017. godine, piše Patria.

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI