Iz Direkcije za evropske integracije u BiH reaguju

'Nije istina da je BiH zaobišlo 650 miliona eura iz IPA fondova!'

Hronika 30.03.15, 18:01h

'Nije istina da je BiH zaobišlo 650 miliona eura iz IPA fondova!'
Direkcija za evropske integracije u Bosni i Hercegovini demantira današnje pisanje "Dnevnog lista", vezano za pretpristupnu pomoć Evropske unije (EU), da je Bosnu i Hercegovinu od 2008. do 2014. godine "zaobišlo" 650 miliona eura i otišlo na drugu stranu

 



U tekstu "Dnevnog lista" izneseno je nekoliko informacija potpuno suprotnih stvarnom stanju, tvrde također iz Direkcije.



Ta direkcija, u svojstvu Ureda državnog koordinatora za IPA-u, u saopćenju demantira navode iz novinskog teksta da nivo iskorištenosti IPA sredstava u periodu 2007-2013. sukcesivno drastično opada te da za 2010. godinu iznosi „mizernih 20 posto".



 - Ukupna IPA alokacija za BiH u periodu 2007-2013. je iznosila oko 650 miliona eura (državni programi, prekogranična saradnja, dio višekorisničke IPA-e), što bi, prema 'stručnoj' ocjeni sagovornika (u tekstu "Dnevnog lista") značilo da u spomenutom periodu BiH nije iskoristila ni euro alocirane IPA pomoći.



Ovaj podatak je u članku prenijet bez provjere, a isto je učinjeno i s izjavom sagovornika da je 'samo tijekom 2014. godine, u jednoj tranši oko 65 milijuna eura otišlo na drugu stranu a ne za malo i srednje poduzetništvo i poljoprivredni sektor u BiH, za što je prvobitno bilo namijenjeno', što je apsolutna neistina.



Ovoliki iznos nije bio alociran za poljoprivredu i malo i srednje preduzetništvo za svih sedam godina korištenja prethodne generacije IPA pomoći", citat je iz saopćenja Direkcije za evropske integraciije.


Činjenica je da je Evropska komisija prvobitnu IPA 2013 alokaciju umanjila za 45 miliona eura zbog izostanka napretka u procesu, o čemu je javnost blagovremeno informisana, kao i da u ovoj alokaciji nije bilo sredstava namijenjenih poljoprivredi, navode dalje iz Direkcije za evropske integracije.



Prema podacima Državnog koordinatora za IPA-u, iz alokacija 2007-2010. otkazana je implementacija projekata ukupne vrijednosti 20,85 miliona eura (IPA 2007 - 3,1 milion; IPA 2008 - 5,45 miliona, IPA 2009 - 9,3 miliona, IPA 2010 - 3 miliona eura, što zbirno čini 5,4 posto ukupne IPA alokacije u istom periodu, ali su redistribucijom, IPA sredstva ostajala alocirana za BiH.



Iz IPA alokacija 2011, 2012, 2013 od projekata koji nisu bili ugovoreni ili čija provedba nije mogla biti nastavljena, kao i od ušteda nastalih nakon postupaka nabavki, Evropska komisija je realocirala 42,24 miliona eura za Program oporavka od posljedica poplava koje su u maju 2014. pogodile BiH, navodi Direkcija.



U tekstu "Dnevnog lista" je konstatovano da su „bh. vlasti više preferirale kreditna zaduženja nego doći do sredstava iz IPA fondova“, a Ured državnog koordinatora za IPA-u ističe da IPA sredstva ne mogu zamijeniti kredite međunarodnih finansijskih institucija jer služe isključivo kao pomoć ispunjenju kriterija za članstvo u EU a ne za budžetske transfere između korisnika.



Ured državnog koordinatora za IPA-u ne spori nijednu argumentovanu i istinitu poteškoću u vezi s korištenjem IPA pomoći, ali se od paušalnih, provizornih i neprovjerenih ocjena ograđuje i cjelokupnoj javnosti u mandatu koji mu je dodijeljen stoji na raspolaganju tačnim i transparentnim podacima, navode iz Direkcije za evropske integracije.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI