Trgovci očajni

Kreativni lopovi: Ovo je najnovija 'fora' za krađu u marketima!

Hronika 30.03.15, 17:09h

Kreativni lopovi: Ovo je najnovija 'fora' za krađu u marketima!
Lopovi su u posljednje vrijeme postali sve domišljatiji, pa sad znaju kako da kupe 300 grama pečenih badema, a da plate tri puta manje!

 


Sve najbolje funkcioniše u radnjama koje kupcima daju da sami sipaju i mjere hranu, pa lopovi često sipaju manju količinu, izmjere i zalijepe naljepnicu s cijenom na kesu, a zatim dodaju još - ponekad i do tri puta više.


Međutim, ostaje pitanje – da li je ovo krađa radi krađe ili krađa zbog gladi?


– To nam je u posljednje vrijeme najveći problem, najviše na voću i povrću. Na primjer stave u kesu dvije jabuke, izmjere to i stave cijenu, a onda dodaju još kilogram.


Za jabuke to i nije ogromna razlika u cijeni, ali za neke skuplje namirnice predstavlja veliki problem. Jedino rješenje je da neko od kolega stalno stoji i mjeri, što je često neizvodljivo, posebno u objektima koji rade 24 sata – pričaju iz jednog lanca supermarketa.


Ovo zaista funkcioniše bez ikakvih problema u prodavnicama koje nemaju vagu na kasi.


Neki trgovci su baš zbog toga odlučili da se dvostruko zaštite, pa se u sklopu ploče na kasi nalazi i vaga, koju ne možete lako da uočite. Kasirka svaku stvar prilikom kucanja mjeri i provjerava da li se gramaža slaže sa onim što piše na etiketi.


Međutim, i tu su se kradljivci snašli. Znajući da ne mogu da lažiraju gramažu, oni lažiraju sam proizvod. Tako mogu da kupe kilogram najskupljih grčkih maslina, a da plate kilogram najjeftinijih domaćih maslina po tri puta manjoj cijeni.


Podjednako su rizične i razne čokoladne dražeje, pa tako lopovi nerijetko kucaju da su uzeli bombone za suhim grožđem, a zapravo je kesa puna onih najskupljih sa lješnikom.


– Domišljati su dosta, dešava se i da prepakuju hranu. Mi smo u jednom objektu imali slučaj čovjeka koji je dolazio sa svojim papirom za meso. Kupi kod nas meso, pa ga prepakuje u papir druge mesare koji je ponio sa sobom, a ovaj iz radnje zgužva i baci. Poslije na kasi samo kaže da je to uzeo u mesari pored i ne plati – ističu trgovci.

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI