NOVI PREMIJER NAJAVLJUJE

Novalić: Izvjesno je da će sutra biti formirana Vlada Federacije BiH

Front 30.03.15, 14:36h

Novalić: Izvjesno je da će sutra biti formirana Vlada Federacije BiH
Kandidat za premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) danas je potpisao imenovanje Milana Mandilovića za ministra rada i socijalne politike, odnosno kandidata iz reda ostalih, što je nedostajalo da bi konstituiranje nove Vlade FBiH bilo ustavno

 

Budući federalni premijer je to potvrdio novinarima u Sarajevu ističući da zamjenika premijera iz reda srpskog naroda treba predložiti Demokratska fronta. To je mjesto za koje je prethodno, pored ministarske pozicije, bio predložen Mandilović.

 

Novalić je uvjeren da je izvjesno da će sutra biti formirana Federalna vlada, jer je ova glavna prepreka otklonjena.

 

- Postoji manja prepreka, a to je da se i Vlada FBiH i Vijeće ministara BiH trebaju istovremeno uspostaviti. Sada se čeka da li ćemo dobiti provjeru, a obećanje je da hoćemo danas za Vijeće ministara BiH, znači svih ministara - kazao je Novalić.

 

Kako je najavio predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić sutra bi trebalo da budu održane dvije vanredne sjednice tog doma, na kojima se očekuje izjašnjavanje o novom sazivu entitetske vlade i ovogodišnjem budžetu.

 

U tom smislu, Novalić je ponovio da je 94 posto sadržaja budžeta fiksno, a šest posto varijabilno.

 

- Taj budžet, bez obzira na to da li ga mjesec dana razmatrali, ne bi bio značajno drugačiji. To je uslovljeno ovim rješenjem - kazao je Novalić.

 

U kreiranju Prijedloga ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH koji iznosi oko 2,3 milijarde KM, naglasio je da su učestvovali i poslanici SDA, svejedno što je išao putem dosadašnje Vlade FBiH.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI