VISOKI PREDSTAVNIK ZABRINUT

Inzko: Umjesto da rade, političke stranke su potrošile vrijeme na međusobno prepucavanje

Front 30.03.15, 08:39h

Inzko: Umjesto da rade, političke stranke su potrošile vrijeme na međusobno prepucavanje
Prošlogodišnji februarski protesti trebali su biti poziv na buđenje političarima u Bosni i Hercegovini i upozorenje da se nešto suštinski mora promijeniti i da građani žele da politički predstavnici koje su izabrali rade daleko više, a ne da se bore isključivo za lične interese i stranačke privilegije, izjavio je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" visoki predstavnik Valentin Inzko

 

Inzko upozorava da građani žele da izabrani političari vrše vlast, a ne da bježe od posla.

 

- Građani su za rad, a ne za nerad. Iz te perspektive, razočaran sam da su političke stranke u Federaciji izgleda svu svoju energiju od izbora naovamo potrošile na prepirke s koalicionim partnerima o raspodjeli funkcija - poručio je.

 

Ocijenio je da je pet mjeseci nakon izbora najurgentnije pitanje uspostava vlasti na svim nivoima.

 

- Ova zemlja i njeni građani se sada suočavaju s toliko izazova: svaki dan koji prođe, a da vlast nije formirana, još je jedan izgubljen dan u borbi za bolji život, za zapošljavanje, borbu protiv korupčije i kriminala i za postizanje napretka na putu Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama. To nije ono za što su građani glasali. Građani očekuju ispunjenje obećanja datih tokom predizborne kampanje - obećanja u vezi s ekonomskim razvojem, zapošljavanjem i boljim radom javnih službi. Sada je potrebno da političke stranke usmjere svoju energiju na konkretne mjere kako bi poboljšale životni standard običnih građana - rekao je Inzko.

 

Naglašava da stagnacija mora biti zaustavljena i to je ono što stranke moraju imati na umu kada pregovaraju o raspodjeli poslova u okviru novoformiranih organa vlasti.

 

- Tokom ovih razgovora, čini mi se da se ne spominje jedna bitna stvar: lideri su izabrani da bi predstavljali interese građana i radili u službi građana, a ne da ispunjavaju vlastite želje i interese. Interesi građana moraju konačno dobiti prioritet, a da bi se to dogodilo, potrebna je temeljita promjena načina vođenja politike u ovoj zemlji - rekao je, između ostalog, Inzko za današnje "Oslobođenje".

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI