Naučni skup u Mostaru

Porazno: Čak 80 posto djece u BiH je siromašno!

Hronika 29.03.15, 21:35h

Porazno: Čak 80 posto djece u BiH je siromašno!
Na naučnom skupu Dani porodičnog prava pod nazivom “Prava sredstva za smanjenje siromaštva djece” koji je za dva dana održan u Mostaru, istaknuto je kako se svakodnevno krše dječja ljudska prava

 


Porazna činjenica je da je u svijetu siromaštvom zahvaćeno 75,5 miliona djece. Još poraznije činjenice pristižu iz UNDP-a, prema čijim podacima je čak 80 posto djece siromašno u BiH.

 

Na naučnom skupu Dani porodičnog prava pod nazivom “Prava sredstva za smanjenje siromaštva djece” koji je za dva dana održan u Mostaru, istaknuto je kako se svakodnevno krše dječja ljudska prava. Profesorica s Univerziteta “Džemal Bijedić” Suzana Bubić kazala je kako se u najvećoj mjeri vrijeđa djetetovo pravo na zdravlje i pravo na primjeren životni standard. Kazala je kako je razlog odabira teme težina problema siromaštva djece i hitna potreba njegova rješavanja, navodeći kako je u BiH, prema podacima iz 2011. godine, siromaštvom pogođeno 23,4 posto djece te da je do sada ova stopa sigurno porasla.

 

- Naša namjera je doprinesemo iznalaženju, odnosno da upozorimo na moguća sredstva smanjenja problema siromaštva, u prvom redu pravna sredstva za koja se nadamo da će ih uvažiti oni koji su odgovorni za reforme u ovoj oblasti - istaknula je Bubić.

 

Jasminka Džumhur, ombudsman za ljuska prava, na znanstvenom skupu istaknula je kako je porastao broj kršenja prava vezanih upravo za siromaštvo. Ovisno o tome promatramo li siromaštvo u apsolutnom ili relativnom smislu.

 

- Ako govorimo o apsolutnom smislu, onda se prvenstveno misli na pitanje stanovanja, prehrane i pristupa pitkoj vodi. Kada govorimo relativno, to uključuje sve one elemente za razvoj samog djeteta, odnosno obrazovanje i zdravstvo, kazala je Džumhur. Također, istaknula je kako postoje županije u kojima nije osiguran pristup djeci za predškolsko obrazovanje, iako je to utvrđeno okvirnim zakonom. Znači, izravno se krši zakon, a za to niko ne odgovara, rekla je Džumhur.

 

Navela je kako postoji veliki broj djece koja nisu upisana u matične knjige, te kako pitanje pristupa zdravstvenoj zaštiti nije regulirano ako je dijete starije od 15 godina. Rekla je da su djeca u BiH u različitom statusu kada je riječ o pravu na dječji doplatak u RS-u i u FBiH.

 

Skup je međunarodnog karaktera a nazočili su mu pravni fakulteti iz Srbije i Hrvatske, te kao domaćin pravni fakulteti s područja BiH. Skup je organizirao Pravni fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u suradnji s Njemačkom fondacijom za međunarodnu pravnu suradnju i Centrom za društvena istraživanja Međunarodnog univerziteta Burch u Sarajevu.

 

(Vecernji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI