Sljedeća sedmica ključna

Osim formiranja vlasti, do 31. marta Federacija mora usvojiti i budžet za 2015. ili prijeti finansijski kolaps!

Front 29.03.15, 12:56h

Osim formiranja vlasti, do 31. marta Federacija mora usvojiti i budžet za 2015. ili prijeti finansijski kolaps!
Za ovaj ponedjeljak je zakazan nastavak sjednice Doma naroda Paralmentarne skupštine BiH, koja je prekinuta 17. marta zbog nedolaska srpskih delegata iz SNSD-a i DNS-a

 

U sedmici pred nama trebalo bi, inače, da budu razriješene mnoge stvari u vezi sa formiranjem vlasti u našoj zemlji. Stranke koje su se dogovorile da učestvuju u novoj vlasti tvrde da su riješili međusobne nesporazume.

 

Do 31. marta Federacija mora imati usvojen budžet za 2015. godinu ili će ovaj entitet doživjeti finansijski kolaps.

 

Nova parlamentarna većina, sada je već izvjesno, glasat će o prijedlog budžeta koji je u parlamentarnu poroceduru uputila vlada premijera Nerminom Nikšićem na čelu.

 

Još dva dana su preostala da se sjednice Parlamenta FBiH sazovu. Međutim, već sutra bismo mogli imati i novu Vladu Federacije koja će sigurno vršiti izmjene Nikšićevog budžeta, ako u naredna dva dana pred parlamentarce ne stavi novi prijedlog trošenja budžetskih sredstava za 2015. godinu.

 

Svi preduvjeti za imenovanje nove Vlade Federacije su ispunjeni, ali stranke parlamentarne većine - prvenstveno HDZ BiH i DF - insistiraju da isti dan i isti sat budu formirani i Vlada FBiH i Vijeće ministara.

 

Ne zna se može li to biti do 31. marta jer SIPA još vrši provjere kandidata za ministarske fotelje u Vijeću ministara i ima mogućnost da to vrši skoro do kraja aprila.

 

Sljedeća sedmica tako će biti ključna za formiranje vlasti u našoj zemlji. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović protekle sedmice upozorio je da  do 31. marta moraju biti formirani i Vlada FBIH i Vijeće ministra BiH  ili će se parlamentarna većina raspasti.

 

Lider DF-a Željko Komšić u međuvremenu je pristao na Čovićevu ideju razrješenja krize u formiranju vlasti, ali je i on postavio uvjet da Vlada Federacije i Vijeće ministara moraju biti formirani u isto vrijeme, ne precizirajući tačan datum. Za sada se SDA ne oglašava.

 

(federalna.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI