Odgovornost je na liderima BiH

Ivanić: Kada bi Islamska država prodrla u BiH, najveće žrtve bile bi Bošnjaci

Hronika 28.03.15, 19:08h

Ivanić: Kada bi Islamska država prodrla u BiH, najveće žrtve bile bi Bošnjaci
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da se u BiH ključ bitke protiv islamskog terorizma oličenog u Islamskoj državi nalazi u rukama političkih i religijskih vođa bošnjačkog naroda

 

Muslimani najveće žrtve IDIL-a

 

"Oni moraju biti svjesni da su upravo muslimani u svijetu najveće žrtve terora Islamske države. Upravo bi Bošnjaci bili najveće žrtve, ukoliko bi radiklani islam, odnosno Islamska država, prodrla u BiH", izjavio je Ivanić Srni u Novom Sadu.

 

Ivanić kaže da se političke i religijske vođe Bošnjaka sve više distancirtaju od islamskog terorizma, što je posebno uočljivo nakon najnovijih ekstremističkih poteza Islamske države.

 

"Ujedno su se i institucije BiH najozbiljnije uključile u bitku protiv Islamske države, a pred pravosudnim organima BiH u toku su procesi zbog terorističkih napada na policijsku stanicu u Bugojnu i na američku Ambasadu u Sarajevu", rekao je Ivanić.

 

On ističe da nadležni organi BiH imaju ozbiljnu saradnju sa stranim obavještajnim agencijama na planu borbe protiv terorizma.

 

"Osim toga, donesen je i zakon o zabrani učešća državljan BiH u ratovima u svijetu, zbog čega smatram da BiH u pogledu islamskog terora za sada drži sve konce u svojim rukama", naveo je Ivanić.

 

Zvono za uzbunu odavno zvonilo

 

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH i Federacije BiH (FBiH), Ivanić kaže da odugovalačenje sa tim u najnegativnijem smislu utiče na evropske integracije i perspektive, jer institucije EU nemaju sa kim da pregovaraju.

 

On kaže da je zvono za uzbunu, kada je riječ o formiranju vlasti, odavno zvonilo, ali da je BiH bila žrtva nekih odnosa unutar FBiH.

 

"Republika Srpska je odavno uradila svoj posao oko formiranja vlasti, a BiH nije, jer je bila žrtva nekih odnosa unutar FBiH. Ipak, imam uvjeravanja od učesnika pregovora da će BiH i FBiH iduće sedmice gotovo 100 odsto dobiti institucije vlasti. Međutim, ne smijem ništa garantovati, jer su me učesnici pregovora više puta demantovali", rekao je Ivanić.

 

Govoreći o sporu Crne Gore i BiH oko Sutorine, Ivanić navodi da je taj spor daleko od međunarodne arbitraže, kao i da mediji nepotrebno dižu buku oko toga.

 

"Pitanje Sutorine ni u Crnoj Gori, niti u BiH još nije pravno sagledano. Zato i mislim da spora nema i da je daleko od arbitraže. Sutorinu treba rješavati u puno mirnijoj atmosferi, bez galame i prevelikog medijskog publiciteta", rekao je Ivanić. 

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI