20 000 kilometara

Megalomanski projekat: Rusi žele izgraditi autocestu od Londona do New Yorka

Hronika 28.03.15, 15:31h

Megalomanski projekat: Rusi žele izgraditi autocestu od Londona do New Yorka
Rusi predlažu izgradnju transsibirske autoceste od 20 hiljada kilometara

 

Ambiciozni prijedlog predstavljen je na sastanku Ruske akademije znanosti u Moskvi.

 

Što biste rekli kada bi vas prijatelji pozvali na ‘road trip’ od Londona do New Yorka – automobilom? Vjerojatno biste pomislili da vas vuče za nos, no ako je vjerovati Ruskim željeznicama, riječ je o vrlo izglednoj situaciji.

 

Naime, prema pisanju The Siberian Timesa, a prenosi CNN, predsjednik Ruskih željeznica Vladimir Yakunin predložio je plan izgradnje transsibirskog autoputa. Planirana ruta bi išla od Londona na zapadu Europe preko Moskve i Sibira te Beringova mora do Aljaske i nastavljala do New Yorka na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država.

 

Nazvan Trans-Euroazijski razvojni prsten, projekt donosi izgradnju velike cestovne prometnice koja bi išla uz postojeću transsibirsku željeznicu, koja će biti obnovljena, te naftovode i plinovode.

 

- Ovo je međudržavni i međucivilizacijski projekt koji će predstavljati budućnost svijeta s naprednim tehnologijama – rekao je Yakunin.

 

Prometnica bi išla preko cijele Rusije povezujući postojeće cestovne sustave na zapadu Europe i Aziju. Inače, udaljenost između ruske istočne i zapadne granice je oko deset tisuća kilometara.

 

Yakunin navodi kako će cesta spojiti Rusiju sa Sjevernom Amerikom preko ruskog dalekoistočnog Čukotskog autonomnog okruga, prijeći Beringov prolaz te ‘prizemljiti’ u Aljasci u gradu Nomeu, poznatom po utrci psećih saonica Iditarod.

 

Još uvijek nije poznato kako bi cesta trebala preskočiti more između dva kontinenta, no za sada su otvorene sve opcije – od trajekta do tunela. Najmanja udaljenost između Aljaske i Rusije iznosi 88 kilometara.

 

Ukupna dužina planiranog transsibirskog autoputa, od Londona do Aljaske, iznosila bi 12,978 kilometara, a ako se infrastruktura izgradi do samog kraja, do New Yorka bi udaljenost bila 20,777 kilometara.

 

Procjenjuje se kako bi cijena ovog spektakularnog projekta bila jednako spektakularna – više bilijardi dolara.

 

 

(poskok.info, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI