A trujete se svaki dan

Riblje kosti, toksične hemikalije, antifriz...Šokirat ćete vas šta sve sadrži vaša omiljena kozmetika!

ŽENA iN 28.03.15, 14:43h

Riblje kosti, toksične hemikalije, antifriz...Šokirat ćete vas šta sve sadrži vaša omiljena kozmetika!
Patrick Di Justo, autor knjige 'This Is What You Just Put in Your Mouth?: From Eggnog to Beef Jerky, the Surprising Secrets', otkriva kakvi se sve neobični sastojci kriju u kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno nanosimo

 

Patrick Di Justo imao je redovitu kolumnu 'What's Inside' u magazinu Wired, u kojoj se bavio tom problematikom, a njegova je knjiga štivo koje se čita u jednom dahu, piše Yahoo! Health. 

 

Maskara: Jeste li kad probali staviti maskaru u blizini magneta? Bizmut oksiklorid (utječe na sjaj trepavica) i dikromium trioksid (stvara tamni pigment) privlače magnet, kaže Di Justo. Ako idete na MR, bolje bi bilo da skinete maskaru, objašnjava on.  

 

Parfem: Vjerojatno niste znali da vaši omiljeni parfemi sadržavaju kemikaliju kompliciranog i dugačkog naziva diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate, a ona blokira sunčeve zrake. Ova kemikalija sprečava raspadanje molekula parfema, no nemojte se zavaravati, parfem vas neće zaštititi od štetnog UV zračenja! I čuvajte bočice parfema na hladnom, suhom i tamnom mjestu, a ne na prozoru, savjetuje Di Justo. 


Bronzer: Vaš omiljeni bronzer sadržava, vjerovali ili ne, antifriz! Mnogi bronzeri imaju u sebi propilenglikol, odnosno automobilski antifriz. 'Tvar nije u potpunosti toksična jer je ne bi dopustili, no svakako ga nemojte jesti', kaže on. Dakle relativno je siguran na koži, ali izbjegavajte ga na usnama. 

 

Kozmetika za volumen usana: U tzv. lip plumperima, kozmetičkim proizvodima koji povećavaju volumen usana, nalaze se riblje kosti, koža, ljuskice, pa čak i škampi! 

 

Losion za njegu kože: Znate li da svaki losion sadržava alfa-hidroksi kiselinu? Ona zapravo potiče ljuštenje vanjskog sloja kako bi krenuo rast novog sloja kože. 'Koža tako postaje osjetljivija na UV zrake i oštećenja koja one uzrokuju', kaže Di Justo. Ovu kiselinu inače možete pronaći u kupaonicama kao sredstvo za čišćenje pločica.

 

(tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI