Zvjerstva iz sjene

Svi bruje o IDIL-u, ali postoje i krvoločniji gospodari Sirije: Evo kako to radi zloglasna Al-Nusra

Hronika 27.03.15, 11:53h

Svi bruje o IDIL-u, ali postoje i krvoločniji gospodari Sirije: Evo kako to radi zloglasna Al-Nusra
Dok se svijet bavi ekstremistima takozvane Islamske države, al-Nusra front konsolidira svoje snage, sve se čvršće ukopava u Siriji te, dugoročno gledajući, prijeti da postane čak i veća sigurnosna prijetnja od Bagdadija i njegovih krvnika, kratak je zaključak analize koju je ovih dana objavio Washington Post



Naime, ta sirijska podružnica terorističke mreže al-Qa’ide preuzima sve veću kontrolu nad teritorijem koji se proteže od turske granice prema središnjoj i južnoj Siriji, obračunavajući se pritom sa svojim umjerenijim protivnicima i tlačeći lokalno stanovništvo - samo što, za razliku od IS-a, svoja zvjerstva ne objavljuje na internetu i društvenim mrežama.



Njezino je djelovanje, tvrdi Washington Post, jednako brutalno i zabrinjavajuće, samo što to radi potiho, promičući se u jednog od ključnih igrača u četverogodišnjem sukobu u Siriji koji kompromitira ostale pobunjeničke grupe, uništavajući Zapadu ionako vrlo male šanse da u Siriji pronađe saveznika po svojoj mjeri.



- Al-Nusra front će najvjerojatnije nadživjeti tzv. Islamsku državu u Siriji te predstavljati ozbiljnu i egzistencijalnu prijetnju težnjama sirijskog naroda za razvoj pluralističkog i demokratskog društva - smatra Fawaz A. Gerges, direktor Centra za Bliski istok pri London School of Economics.



Osnivanje Al-Nusra fronta obznanjeno je 2012. godine. Kako piše Washington Post, u njegovu je nastanku finansijama, ljudima, ali i oružjem pomogla tzv. Islamska država. No, al-Nusra i IS, kao njezin mentor, razišli su se godinu dana kasnije zbog ideoloških, ali i strateških razloga. Al-Nusra je, zaklinjući se na lojalnost terorističkoj mreži al-Qa’idi, počela sarađivati s drugim pobunjeničkim grupacijama u Siriji, sa zajedničkim ciljem svrgavanja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.



No, u posljednjih nekoliko mjeseci počela se obračunavati s umjerenijim pobunjeničkim frakcijama. Tako je, primjerice, u sirijskoj pokrajini Idlib pregazila dvije prominentne pobunjeničke grupacije koje su podržavali Amerikanci. Nakon žestokih sukoba Harakat Hazm je objavio da prestaje s djelovanjem, a šef Sirijske fronte revolucionara Džamal Maruf pobjegao je u Tursku.



Te umjerene pobunjeničke frakcije al-Nusra je počela napadati, tvrdi za list pod uvjetom anonimnosti jedan od zapadnjačkih diplomata koji djeluje na Bliskom istoku, nakon što je međunarodna koalicija, predvođena Sjedinjenim Američkim Državama, u septembru prošle godine počela provoditi zračne udare u regiji. Njima nisu ciljali samo tzv. Islamsku državu, nego i skupinu pod imenom Khorasan koju definiraju kao specijalnu ćeliju al-Nusre, sastavljenu od viših dužnosnika al-Qa’ide, čija je glavna zadaća pripremanje napada protiv ciljeva na Zapadu. Od početka djelovanja međunarodne koalicije protiv IS-a američke su snage, objavile su to nedavno, napale 17 meta izravno povezanih s Khorasanom. Al-Nusra je odgovorila. Uslijedila je serija napada koji su za njih bili uspješni.



- Sada je preuzela cjelovitu kontrolu nad strateškim područjem između pokrajina Idlib i Hama u sjeverozapadnoj i središnjoj Siriji - tvrdi spomenuti diplomat.



Istovremeno je postajala sve agresivnija prema lokalnom stanovništvu. Tako se u januaru ove godine pojavila informacija da su pripadnici al-Nusre navodno javno smaknuli jednu ženu u Idlibu zbog optužbe da je prostitutka. Provode i javna bičevanja, razapinjanja i otmice, ali to ne objavljuju na internetu. Optužuje ih se da su, također u januaru, bombardirali hram posvećen muslimanskom učenjaku iz 13. stoljeća, što oni žestoko negiraju (iako su njihovi pripadnici viđeni kako postavljaju bombe).



- Oni se pokušavaju predstaviti kao racionalniji, umjereniji, dinamičniji. Ne slave divljaštvo na isti način kao IS - objašnjava Gerges.



No, očevici tvrde da je njihovo najveće zlodjelo koje su dosad proveli prisiljavanje manjinskih Druza, pripadnika istoimene šijitske sekte, koji žive u Džabal al-Sumaku u Idlibu, da se preobrate na sunitski islam. Dosad su ih stotine prisilili na preobraćenje, čak su se i pohvalili da su početkom februara sklopili ugovor o preobraćenju s Druzima u 14 sela. Prema tom sporazumu, Druzi će implementirati islamske zakone, uništiti grobnice, uvesti “islamski” način odijevanja za žene i zabraniti zajedničke škole za djevojčice i dječake. Mnogi od njih pobjegli su glavom bez obzira pred al-Nusrinom vizijom društvenog uređenja.



- Vjerovatno ćemo vidjeti takvu vrstu ponašanja al-Nusre u pokrajini Idlib jer oni u tom dijelu Sirije postaju dominantni faktor i trenutno su u jeku napora da eliminiraju tamošnje rivale. Al-Nusra, ultimativno, želi vladati Sirijom - tvrdi Faysal Itani iz Atlantic Councila.



Kako bi to ostvarila, al-Nusra je uspostavila široku mrežu socijalnih usluga i šerijatskih sudova te vlada - tvrdi se - neograničeno. Preostale pobunjeničke frakcije u pokrajini djeluju samo uz njeno odobrenje. Naravno, takvo je ponašanje sve više otuđuje od njezinih dosadašnjih saveznika. Primjerice, glavna sirijska pobunjenička skupina, Sirijsko nacionalno vijeće, u prošlosti je bila vrlo oprezna da ne kritizira al-Nusru, no sada je promijenila svoj stav.



- Zabrinuti smo zbog al-Nusrinih najnovijih akcija te zlostavljanja stanovnika i boraca Slobodne sirijske vojske - istaknuo je njihov glasnogovornik Salem al-Meslet.



No, al-Nusra ima svoju verziju priče. Tvrde da je njihov cilj osloboditi od nepravde one koje se tlači i otjerati svakog neprijatelja koji napada čast, religiju i svetinje muslimana, prenosi Jutarnji.hr.



(Fena/mr)

 

BLIN
KOMENTARI