Sa prve sjednice Vlade KS

Ministri žele ponovo preuzeti nadzor nad poslovanjem preduzeća, zatražena dostava menadžerskih ugovora

Front 27.03.15, 09:22h

Ministri žele ponovo preuzeti nadzor nad poslovanjem preduzeća, zatražena dostava menadžerskih ugovora
Novi saziv Vlade Kantona Sarajevo jučer je održao prvu sjednicu. Kako je za Oslobođenje kazao premijer Elmedin Konaković, Centralnoj izbornoj komisiji BiH upućen je dopis, tačnije, pitanje o tome da li bi članovi Vlade KS-a bili u sukobu interesa ukoliko bi ponovo preuzeli funkciju skupština javnih preduzeća čiji je Kanton osnivač, budući da se ta praksa provodi na nivou Federacije BiH

 

Podsjećamo, nakon što je ova funkcija oduzeta članovima kantonalne Vlade, u svakom preduzeću imenovana su po tri člana skupštine.

 

- Od svih direktora javnih preduzeća, ustanova i zavoda u Kantonu Sarajevo zatraženo je hitno dostavljanje podataka o iznosima menadžerskih ugovora, kao i podataka o broju službenih vozila koja su im na raspolaganju, iznosa za reprezentaciju, telefone, putovanja.

 

Zaključili smo i to da će članovi Vlade, počevši od 2. aprila, tokom deset dana obići sva preduzeća kako sindikati i direktori ne bi tražili nas. Uz preduzeća, obići ćemo tužilaštva, sudove i kantonalne javne ustanove kako bismo se detaljno upoznali sa njihovim poslovanjem.

 

Prioritet su ona preduzeća koja imaju najviše problema, istakao je Konaković, te dodao da su poduzete i prve aktivnosti u IT sektoru KS-a.

 

Nakon skupštinske odluke o ukidanju savjetničkih mjesta u organima vlasti KS-a, buru među direktorima preduzeća mogao bi izazvati zahtjev Vlade KS-a da ministri ponovo preuzmu ulogu nadzora nad njihovim poslovanjem.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI