Foto/ U znaku 20 godina od Daytonskog sporazuma

U Mostaru dodijeljen 14. 'Večernjakov pečat': Osoba godine u BiH je Husein Smajić, evo ko su ostali dobitnici...

Hronika 27.03.15, 07:39h

U Mostaru dodijeljen 14. 'Večernjakov pečat': Osoba godine u BiH je Husein Smajić, evo ko su ostali dobitnici...
Husein Smajić iz Bugojna proglašen je Osobom godine 2014. godine u BiH u izboru Večernjeg lista BiH



Priznanje mu je dodIjeljeno u četvrtak navečer u Mostaru na 14. manifestaciji Izbora osobe godine "Večernjakov pečat“ koja se ove godine pod motom "Pečat za Europu“ održala u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

 

hs
 

Poduzetnik Husein Smajić iz bugojanskog naselja Vesela poznat je u javnosti jer je na svojoj zemlji otkrio ostatke srednjovjekovne rimokatoličke crkve nakon čega je izrazio želju da daruje dio svog imanja Vrhbosanskoj nadbiskupiji kako bi se na istom mjestu ponovno izgradila crkvu.



- Želim da se ta crkva sagradi kakva je bila; kazao je Smajić prilikom primanja prizanja kojeg mu je uručila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 

kolinda-vecernjak



Priznanja „Večernjakov pečat“ u različitim kategorijama u četvrtak navečer još su dobilii: bivši američki predsjednik Bill Clinton (Osoba godine u svijetu), talijanski pjevač Toto Cutugno (Pečat za Europu), visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini (Europki lider), Martina Čuljak (Ponos BiH - Heroji poplava), Andrej Benić (Ponos BiH - Humanista godine), Irmela Peranović (Ponos BiH - Uspjeh godine), Ćamil Duraković i Biljana Rakić (Međupolitički dijalog), Ibrahim Hadžibajrić (Lokalni lider), Monika Tomić (Znanost), Kemal Monteno (Kultura), Enisa Bekto (Gospodarstvenik godine), Igor i Ivan Karačić (Sportaš godine), Novak Đoković i Marin Čilić (Osoba godine u regiji), mostarski paroh Radivoje Krulj (Međureligijski dijalog) i Milijan Brkić (Naše gore list).



Svečanoj dodjeli Večernjakova pečata nazočili su članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, kao i brojni drugi politički, diplomatski, crkveni, kulturni uglednicii iz BiH, Republike Hrvatske i drugih zemalja.



Ovogodišnji „Večernjakov pečat“ izravno je prenosila BHT 1 i Hrvatska televzija. Također, izravni prijenos mogao se pratiti preko BH Radija i Radija Herceg Bosne te oko pedesetak drugih radijskih postaja u zemlji i inozemstvu.

 

publika-vecernjak

U glazbenom dijelu program, između ostalih, nastupio je slavni talijanski pjevač Toto Cutugno koji je otpjevao pjesme “Insieme; United Unite Europe” te“Lasciate mi cantare”.



 Ovogodišnji „Večernjakov pečat“ pod moto “Pečat za Europu” održao se u znaku 20. obljetnice od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma čime je službeno završen rat na ovim područjima.


(Fena/mr) 

BLIN
KOMENTARI