PILOT DO ZADNJEG TRENUTKA POKUŠAVAO DA SPASI PUTNIKE

Užas posljednjih deset minuta pada aviona: Očajnička molba oca dvoje djece, tišina i vrisci

Hronika 26.03.15, 18:58h

Užas posljednjih deset minuta pada aviona: Očajnička molba oca dvoje djece, tišina i vrisci
Dok je avion "Germanwingsa" padao pilot je do zadnjeg trenutka pokušavao da razvali vrata kokpita i spriječi pogibiju 150 ljudi. Ovako se odvijala drama u letjelici čiji kraj se završio tragično

Pilot aviona "Germanwingsa" i u blizini Alpa zamolio kopilota da na kratko preuzme komande i izašao iz kabine. Audio snimak iz kokpita zabilježio je užas koji se desio nakon toga. Čuje se zatvaranje vrata pilotske kabine i pomjeranje sjedišta. Patrick S. pilot letjelice i otac dvoje djece sada se nalazi na drugoj strani vrata.

 

Uskoro, shvatiće da nešto ozbiljno nije u redu. Sa druge strane metalne barijere koja se automatski zaključala i može da se otvori samo iznutra kopilot Andreas Lubic počinje svoj bolesni plan. Jedino on ima kontrolu nad komandama i životima putnika i posade. Zna da više niko ne može da uđe i zadaje komande koje se mogu unijeti samo ručno - unosi parametre za obaranje aviona.

 

Patrick shvata da letjelica pada, iako snimak ukazuje da putnici nemaju pojma šta se dešava. U putničkom dijelu, ali u kokpitu vlada potpuna tišina. Kopilot bez glasa sprovodi samoubistvo i masovno ubistvo.

 

Pilot postaje sve nervozniji, vidi da avion ponire. Kuca na vrata kabine i traži od Andrasa da ga pusti unutra. Nema odgovora. Pilot lupa sve jače. Tišina. Letjelica naglo gubi visinu i pilot pesnicama udara vrata kabine. Prekasno je.

 

Sa druge strane čuje se samo kopilotovo disanje. Putnici i dalje nesvjesni drame šute. Samo se na posljednjim trenucima snimka čuju vrisci. I na kraju zlokobna tišina.

 

Francuski tužilac Bris Robin koji je preslušao snimke kaže da "kopilotovo disanje ukazuje na smirenost. Ni riječ nije rekao deset minuta.

 

 

(24sata.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI