JEDAN OD VELIKANA ČOVJEČANSTVA

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena. No znate li kome je ta ideja pala na pamet?

Hronika 26.03.15, 17:04h

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena. No znate li kome je ta ideja pala na pamet?
Na ideju o pomicanju vremena prvi je došao Benjamin Franklin, izumitelj i jedan od očeva američke nacije

 

U nedjelju, 29. marta, počinje ljetno računanje vremena, javlja vrijeme.net. Sat se u dva sata ujutro pomiče jedan sat unaprijed, odnosno vrijeme u dva sata računa se kao tri sata.

 

Na ideju o pomicanju vremena prvi je došao Benjamin Franklin, izumitelj i jedan od očeva američke nacije. On je u pismu urednicima lista Journal of Paris 1784. godine objasnio kako građani pomicanjem satova mogu bolje iskoristiti sunčano ljetno razdoblje. No njegova ideja nije prošla, a prva praktična zamisao o promjeni vremena pripisuje se Britancu Williamu Willettu. On je 1907. u članku ''Waste of Daylight'' (Gubitak dnevnog svjetla) istaknuo da gotovo pola godine sunce nije iskorišteno jer ljudi baš tada spavaju. Willett je imao ideju pomicanja sata za 20 minuta svake nedjelje u travnju, koje bi se u rujnu na isti način vratile u prvotno stanje zbog poboljšanja ljudske sreće i zdravlja, ali i zbog uštede na umjetnom svjetlu, tj. energentima. No ni njegova ideja nije prošla.

 

Ljetno računanje vremena za vrijeme Prvog svjetskog rata prva je uvela Njemačka. Nakon nje isto su učinili Velika Britanija i SAD, a danas se ljetnim računanjem vremena koristi više od 70 zemalja svijeta. Ono donosi više dnevnog svjetla, a time i uštedu energije.

 

 

(večernji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

 

 

BLIN
KOMENTARI