DEPO ISTRAŽIVANJE/ EVROPSKE INTEGRACIJE I BUDUĆNOST BIH

Srbija tone u novi mrak: Da li je 'demokratija' Aleksandra Vučića gora od tiranije Slobodana Miloševića?!

Front 27.03.15, 13:21h

Srbija tone u novi mrak: Da li je 'demokratija' Aleksandra Vučića gora od tiranije Slobodana Miloševića?!
Da li i kako vlast u Srbiji kontrolira novinare i medije? Danas, kada je Srbija već dobrano na svom putu u Evropsku Uniju, neke su stvari još uvijek toliko nazadne da mnogi smatraju da je bolje bilo za vrijeme Miloševića... Evo šta o tome misle tamošnji novinari

 

Piše: Maja RUČEVIĆ (Beograd)

 

- Ja ovo već očekujem godinu ili dve. Zato što kada vidim kako izgledaju mediji, sve mi to govori da je 'Utisak' jedan incident i potpuno mi je bilo jasno da premijer Vučić to ne može da trpi, da su mu nervi sve slabiji i slabiji. Da će doći jedan dan kada će reći ja ovo više ne mogu da gledam, i evo, taj dan je došao!

 

Ovako je poznata srpska novinarka Olja Bećković prokomentirala 'ukidanje' udarne političke tv emisije 'Utisak nedelje', koju je prvo na Studiu B, a potom na B92 vodila i uređivala punih 20 godina. Svih tih godina 'Utisak nedelje' je direktno i nemilosrdno tretirao goruće političke i društvene teme i bio jedna od najgledanijih i najuticajnih tv emisija u Srbiji.

 

A onda je krajem prošle godine B92 prodata i komercijalizirana...

 

Međutim, Olja Bećković uvjerena je da je njena emisija smetala upravo aktuelnom premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i da je na taj način 'suptilno i spotiha' uklonjena sa malih ekrana. I nije jedina koja tako misli, jer je ukidanje popularne emisije (na B92 to zovu ponudom koju je Bećković odbila, dok ona to smatra ucjenom) izazvalo lavinu reakcija širom Srbije. 


A pokrenulo je i brojna pitanja u tamošnjoj javnosti: Ima li uopšte danas slobodnih i politički nezavisnih medija u Srbiji? Ko su ljudi kojima smetaju novinari? Da li je, i ako jest, zašto zabranjeno informisati javnost o realnoj slici stvari?

olja-beckovic
OLJA BEĆKOVIĆ: Mislim da je danas gore nego u vrijeme Miloševića... Milošević je imao mozga, znao je da nešto mora da dozvoli. Pa se onda odlučivao da dozvoli „Studio B“, pa je dozvoljavao razne štampane medije, na primer „Naša borba“. On je znao da mora makar da stvara tu iluziju da postoji i neko mesto na kome se slobodno govori

 

I na kraju - da li je trenutna medijska slika Srbije gora nego devedesetih, u vrijeme strahovlade Slobodana Miloševića?!

 

- Ja mislim da je gora. To je ono o čemu govorimo. Milošević je imao mozga, znao je da nešto mora da dozvoli. Pa se onda odlučivao da dozvoli „Studio B“, pa je dozvoljavao razne štampane medije, na primer „Naša borba“. On je znao da mora makar da stvara tu iluziju da postoji i neko mesto na kome se slobodno govori, ustvrdila je nedavno Olja Bećković u intervjuu za RSE.

 

Danas, kaže Bećković, nema čak ni te iluzije, i dodaje:

 

- Tu su oni u prednosti, zato što je cela stvar postala do te mere cinična i maskirana. Sada svako ko hoće da se pravi blesav govori o tome da ovde postoji privatno vlasništvo i da vlasnik donosi svoje odluke. Naravno, svima je jasno da je problem u tome što je došlo dotle da vi nemate ni jednog vlasnika koji nije dužan premijeru. Mi smo svi svesni kako su se dobijale frekvencije, ko je mogao da ih dobije i ko nije i zašto nije dobio frekvenciju. Tako da kada i znate da je letos donet novi Zakon i da po tom Zakonu vlasnik „B92“ i „Prve srpske televizije“ ima pravo da ima dve televizije, onda vi znate da su tom čoveku ispunjeni svi snovi. Toga je naravno i on svestan i, naravno, najmanje što može da uradi za čoveka koji mu je pomogao da mu se snovi ostvare jeste da mu ukine ono što ga nervira. Na primer - mene!

 

IZBEZUMLJENI NOVINARI NAPUŠTAJU PROFESIJU: Medijsko 'blato', miješanje politike u jedini opozicioni mehanizam izražavanja mišljenja i širenja informacije, 'mutne' interesne igre državnih čelnika i vlasnika televizija i ostalih novinarskih servisa, sve su prisutnije u Srbiji, u kojoj nezadovoljstvo na različit način izražavaju mnogi. 

 

Kada je nakon ukidanja dvodecenijske emisije i svega što joj se desilo, Olja Bećković gostovala na RTV Vojvodina, u autorskoj emisiji 'Jedan na jedan' poznate i nagrađivane novinarke Danice Vučenić, uslijedile su rekacije koje samo potvrđuju opskurnu sliku medijske realnosti u Srbiji. Vučenić se nakon toga sprema da potpuno napusti novinarstvo.

 

danica-vucenic
DANICA VUČENIĆ: Već nekoliko meseci unazad, od oktobra, predstavnici SNS-a odbijaju da dolaze u moju emisiju. To možda ne bi bio problem da je sporadična pojava. Međutim, ovo je postao pravi bojkot. I to se dešava od trenutka kada sam pozvala u goste Olju Bećković, odmah posle protesta ispred B92

- Već nekoliko meseci unazad, od oktobra, predstavnici SNS-a odbijaju da dolaze u moju emisiju. To možda ne bi bio problem da je sporadična pojava. Međutim, ovo je postao pravi bojkot. I to se dešava od trenutka kada sam pozvala u goste Olju Bećković, odmah posle protesta ispred B92. Ja sam svih ovih meseci pokušavala bilo koga od njih da dovedem, da im postavim pitanja kao i svima drugima, međutim, nisam uspela, pojasnila je svojevremeno za medije.

 

Dodaje i da se u takvoj poziciji, kao novinar, čiji je posao da na javnom servisu u ime svoje publike, postavlja pitanja odgovornim ljudima, oseća besmisleno te da je zbog toga odlučila da napusti tv kuću u kojoj radi.

 

- Odlazim iz profesionalnih razloga, jer mislim da u ovom trenutku ne zadovoljavam profesionalne kriterijume koje zahteva pozicija koju sam zauzimala na Televiziji Vojvodina. To je moj lični osećaj i ja u tome ne mogu da učestvujem.

 

Ovakvi primjeri pritiska vlasti na medije u Srbiji su brojni, premda su preduzete mjere za određene reforme. Ministar kulture Ivan Tasovac tako je nedavno uoči Biznis foruma na Kopaoniku izjavio da država ne smije više imati ključnu ulogu u medijima te dodao da će se stvari promijeniti nabolje Donošenjem Zakona o informisanju kojime su nakon 11 godina stečeni uslovi za sistematsko rješavanje problema. 

 

Branka Đukić, direktorica nacionalne novinske agencije Tanjug, na tu temu kažei:

 

- Mediji su bili politički, a sada su i ekonomski zarobljeni. Jasno je da je otvorenost medija za najintrigantnije teme direktno vezana za njihovu vlasničku strkturu i finansijere.  Političke elite očekuju da mediji budu njihovi saveznici, a ekonomske elite da mediji promovišu interes kapitala, a ne interes javnosti.

 


ŠTA O SVEMU MISLE UDRUŽENJA NOVINARA: Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kategorički kritikuje aktuelno stanje medija u Srbiji, te upozorava:

 

- Situacija medija u Srbiji svakim danom je sve gora... Jedne za drugima nestaju novine i emisije u elektroničkim medijima u kojima su se mogla čuti različita mišljenja o situaciji u Srbiji. Televizija B92 definitivno je ukinula emisiju "Utisak nedelje". Najavljuje se i otkaz Brankici Stanković, autorici serijala Insajder. Emisija "Sarapin problem" sa Studija B se emitira uživo kao devedesetih godina, a još je uvijek nejasno što se točno događa s tiskarom Grafoprodukt u Novom Sadu, koja tiska čak 14 različitih novina. Toj je tiskari zabranjen rad zbog navodno tehničkih popusta, a neslužbeno, čitav je udar uslijedio kako bi se spriječilo tiskanje beogradskog magazina Tabloid. Tabloid se izgleda našao visoko na listi državnih neprijatelja, jer je nakon Grafoprodukta bezuspješno pokušavao pronaći novu tiskaru. Nekoliko je izdanja tiskao APM Print, tiskara nezavisnih medija, koju su financirale Njemačka, Danska i Francuska, a onda je i ona, bez obrazloženja, otkazala suradnju.Tabloid je posljednje izdanje pokušao tiskati u Banjaluci, u tiskari vlasnika Željka Kopanje, ali je i on u posljednji trenutak otkazao tiskanje "zbog tehničkih problema". Ponovno se neslužbeno navodi da je to učinio na preporuku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

 

Međutim, ni Udruženje novinara Srbije (UNS) ni Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koja trenutnu djeluju na prostoru susjedne države, osim žalopojke i konstatacije o medijskom mraku, nisu htjela odgovoriti na konkretna pitanja koja smo im postavili.

 

Ima li onda uopšte i gdje su u Srbiji nezavisni, politički potpuno slobodni mediji? Kakva je trenutna situacija u srpskim medijima u smislu slobode govora i necenzuriranog protoka informacija? Ostvaruju li novinari profesijom zajamčena prava i interese u dovoljnoj mjeri? Šta oni, kao mjerodavna udruženja, rade na poboljšanju medijske zbilje u Srbiji?

 

Osim konstatacije da "vlasti od svega peru ruke" i "odbijaju svaku povezanost sa gušenjem medijskih sloboda", Udruženja novinara ne nude nikakve odgovore.

 

'NA METI' ČAK I EVROPSKA UNIJA: Ovakvo stanje medija i medijskih sloboda, koje trenutno guši Srbiju, ali i sve zemlje u regiji, jasno je i predstavnicima EU u toj državi, kao i Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u čije ime se jučer, uoči seminara 'Strateška komunikacija za bezbjednost', javnosti obratila predstavnica za medije Dunja Mijatović izjavivši da "zemlje Zapadnog Balkana tokom približavanja Evropskoj uniji moraju donijeti neke teške i bolne odluke, a jedna je da država drži ruke što dalje od medija".

 

- Pozivajući se na bezbjednost, mnoge vlade povlače pogrešne poteze, istakla je MIjatović.


Međutim, beskompromisni premijer Srbije očito tako ne misli, te se okomio čak i na predstavnike Evropske unije i na račun tamošnjeg šefa Delegacije EU Michaela Davenporta uputio niz optužbi, tvrdeći da iz EU ciljano finansiraju pojedine medije da vode kampanju protiv srpske vlade. 

 

vucic-i-davenport
ALEKSANDAR VUČIĆ: Beskompromisni premijer Srbije okomio se čak i na predstavnike Evropske unije i na račun tamošnjeg šefa Delegacije EU Michaela Davenporta uputio niz optužbi, tvrdeći da iz EU ciljano finansiraju pojedine medije da vode kampanju protiv srpske vlade

 

Na sastanku koji je uslijedio nakon toga Davenport je premijeru Vučiću ponovio da EU i dalje podržava medijske reforme u Srbiji pa samim tim i set medijskih zakona koje je usvojio Parlament prošle godine, te da sada valja primijeniti te zakone. 

 

Koliko će, kada i kako Srbija provesti potrebne reforme, primijeniti zakone i konačno postati zemlja slobode govora, ostaje da vidimo... Do tada sve miriše na kobne devedesete, kada su medijski mrak i potpuna manipulacija infromacijama Srbiju i cijeli region zavili u crno.

 

VEZANI TEKSTOVI:

 

http://www.depo.ba/clanak/127992/cijena-bolnih-reformi-zasto-prosjecni-ceh-danas-zivi-tri-puta-bolje-od-prosjecnog-bosanca 

 

http://depo.ba/clanak/127626/nije-sve-bas-tako-crno-i-u-bih-se-moze-doci-do-sigurnog-posla

 

http://www.depo.ba/clanak/126839/udri-novinara-kazne-mena-kako-je-novinarsko-dostojanstvo-u-bih-prodato-za-prljave-stranacke-pare

 

http://www.depo.ba/clanak/126445/10-radikalnih-ekonomskih-rezova-za-spas-bih-sta-je-realno-a-sta-cista-iluzija

 

http://depo.ba/clanak/123067/godina-surovih-rezova-hoce-li-eu-kazniti-hrvatsku-zbog-sporog-provodenja-reformi

 

http://depo.ba/clanak/122710/dosta-je-bilo-kreditiranja-drzave-sta-se-sve-mijenja-uvodenjem-novog-nacina-placanja-pdv-a

 

http://depo.ba/clanak/122326/moze-li-nova-vlast-sprovesti-reforme-bajka-o-preporodu-bih-za-samo-cetiri-godine

 

http://depo.ba/clanak/122016/tracak-nade-u-novom-zakonu-kako-se-zaposliti-u-bih-bez-stele-i-partije

 

http://depo.ba/clanak/121690/bakirovo-obecanje-ludom-radovanje-moze-li-bih-nakon-izbora-dozivjeti-ekonomski-preporod

 

http://depo.ba/clanak/119902/evo-zasto-arapi-i-turci-tri-puta-vise-investiraju-u-srbiju-i-hrvatsku-nego-u-bih

 

http://depo.ba/clanak/119736/ima-li-to-igdje-u-svijetu-zasto-socijalnu-pomoc-u-bih-primaju-i-oni-kojima-ona-uopste-ne-treba

 

http://depo.ba/clanak/119408/evo-zasto-propadaju-bh-firme-hoce-li-bih-poput-hrvatske-i-srbije-mijenjati-placanje-pdv-a

 

http://www.depo.ba/clanak/119107/porezi-dole-zarade-gore-kako-da-svaki-bh-radnik-ima-minimalnu-platu-od-1-000-km

 

 

 

Tekstove iz prethodnog ciklusa na temu 'Evropske integracije i budućnost BiH' možete pročitati OVDJE.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI