FOTO&VIDEO/ DEPO VREMEPLOV POVODOM SMRTI DINKE DELIĆ

Kako je izgledala prva manekenska scena u Sarajevu: Agencija Modesa davnih '80-ih

Nedjeljni magazin 11.03.15, 15:57h

Kako je izgledala prva manekenska scena u Sarajevu: Agencija Modesa davnih '80-ih
Modesa je prva manekenska agencija osnovana davne 1984. godine u glavnom gradu BiH; Mirjana Deak, Dinka Delić, Zerina Cokoja, Aida Mehić, Sanja Zdjelar, Kristina Hemon - samo su neka od imena koja su obilježila tu pionirsku modnu scenu u Sarajevu. Iz arhiva DEPO portala donosimo tekst o manekenskoj sceni u glavnom gradu BiH, a povodom iznenadne smrti Zeničanke Dinke Delić, bivše miss Jugoslavije

 

Pripremila: Elma MURIĆ



Manekeni i ostali zaposleni u ovoj modnoj agenciji bili su pioniri ovog posla u BiH, među kojima se isticala plavokosa Aida Mehić, prva sarajevska manekenka koja se odlučila profesionalno baviti manekenstvom.



Jedna od njih bila je i Zeničanka Dinka Delić koja je 1984. postala Miss Jugoslavije (a koja je danas preminula, op. prir.). Nakon izbora su joj se otvorila vrata svjetske modne scene. Nosila je revije prestižnih modnih dizajnera.

 



“Morala sam svaki dan vozariti do Sarajeva. Kako mi vrijeme do autobusa ne bi uzalud prolazilo, upisala sam kurs manekenstva u tada popularnoj modnoj agenciji Modesa. Bilo je divno, tu sam stekla i neka prijateljstva koja i danas traju. U to vrijeme u Mosi su bili Zerina Cokoja, Mirjana Deak, Meša Vatić, Željko Sedlar i mnogi drugi. Upravo su Zerina i Željko bez mog znanja poslali moje fotografije direkciji za izbor Miss”, izjavila je svojevremeno bivša missica, koja je do prerane smrti živjela u Sarajevu.



Jedan od poznatijih sarajevskih manekenki u to vrijeme bila je i Mirjana Deak.



Od 1980. godine aktivno je bila dio sarajevske modne scene, prvobitno kao manekenka, a potom kao instruktorica u modnoj agenciji "Modesa" i "Samosa".  I danas se bavi modom, a od 1997. godine vlasnica je modne agencije "Noa maS" u Sarajevu.

 



Među njima se isticala i lijepa sarajevska pjevačica i manekenka Zerina Cokoja koja je tih godina bila najpoznatija pop pjevačica u gradu na Miljacki. Zerina Cokoja danas živi u Njemačkoj i dalje se bavi pjevanjem.



Također poznati manekeni ove modne agencije bili su Sanja Zdjelar, Kristina Hemon, Slaviša Jajčanin, Sretko Masleša, Linda Brailo...

 



U fotogaleriji pogledajte kako je izgledala modna scena Sarajeva 80-ih godina prošloga vijeka.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI