Foto / Predstavljeni radovi deset mladih bh. studentica

EU info centar ženskom umjetnošću obilježio Međunarodni dan žena

Kultura 10.03.15, 11:37h

EU info centar ženskom umjetnošću obilježio Međunarodni dan žena
Sinoć je EU info centar bio premali da primi sve zainteresirane za izložbu pod nazivom „Žene u svijetu umjetnosti“ posvećenu ženama u svijetu umjetnosti kroz radove deset mladih bosanskohercegovačkih studentica sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu

 

 

Studentice sa različitih odsjeka na Akademiji, Rebeka Abdagić sa slikarstva, Dalila Manso sa kiparstva, Ina Čano sa digitalne grafike, Sabrina Beširević, Merjem Agić, Maša Čengić, Jasmina Spahić, Andrea Mirnić, Naida Lisica sa produkt dizajna, te Azra Hasković sa restauracije i konzervacije kroz svoje originalne radove predstavile su jedinstvenost žene kroz slike, grafike, skulpture, plakate i modne dodatke u želji da ohrabre mlade umjetnice u BiH da izraze svoju kreativnost, te igraju aktivnu ulogu u društvu.

 

Izložbu je otvorio Massimo Mina, šef Operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH koji je tom prilikom izjavio:“Predstavljajući djela deset žena koje se ističu u različitim tehnikama Evropska unija želi ukazati na važnost ravnopravnog učestvovanja žena i muškaraca u svim segmentima ekonomskog i javnog života. Ravnopravnost polova je bitna u svrhu ekonomske učinkovitosti, kulturnog bogatstva, socijalne inkluzije i socijalne pravde“.

 

Također je istakao da je ravnopravnost žena i muškaraca jedna je od temeljnih vrijednosti Evropske unije, te da će Evropska komisija u 2015. godini usvojiti novu strategiju o ravnopravnosti žena i muškaraca, te novi akcijski plan za ravnopravnost polova i osnaživanje žena.

 

 „Bosna i Hercegovina kao zemlja potencijalni kandidat mora u potpunosti prihvatiti temeljno načelo ravnopravnosti između žena i muškaraca. Praćenje transpozicije, primjena i provedba EU zakonodavstva u ovom području ostaje jedan od prioriteta za BiH u procesu proširenja koje EU finansijski podržava”, izjavio je Mina.

 

Mlada umjetnica Sabrina Beširević ovom izložbom željela je pokazati žensku stranu stvaranja umjetnosti. 


 „Dizajn, slikanje i oblikovanje, njihov način posmatranja i uključivanje ženske individue, te svega što je okružuje, bila je glavna inspiracija za kreiranje jednog rada“, izjavila je Sabrina Beširević. 


Učesnica izložbe Rebeka Abdagić izložila je dvije slike koje predstavljaju aluziju  na prahistorijska ritualna prikazivanja žene.


„U prahistoriji žena je bila glava porodice i društva, te je u periodu matrijarhata bila poštovana kao najbitniji član zajednice. Motiv mojih slika je apstrahovani arhetip žene, kao simbola plodnosti i majčinstva“, izjavila je Rebeka Abdagić.


Svi ljubitelji umjetnosti mogu doći u prostorije EU info centra u zgradi Delegacije Evropske unije u BiH (Skenderija 3a) u Sarajevu i pogledati izložbu od 9. do 18. marta 2015. godine od ponedeljka do petka od 09:30 do 17:30 sati.


EU info centar je projekat koji  finansira Evropska unija i ima za cilj povećanje razumijevanja bh. građana o EU, njenih institucijama,  politikama i programima te o odnosima BiH i EU.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI