VIŠE VODE NEGO NA ZEMLJI

Ovako je izgledao Mars prije 4,3 milijarde godina

Hronika 06.03.15, 18:25h

Ovako je izgledao Mars prije 4,3 milijarde godina
Planet Mars nekoć je bio prekriven vodom i vjerojatno je bio idealan za razvoj života, smatraju znanstvenici NASA-e

Naučnici su otkrili da je Mars nekoć bio prekriven s više vode nego što je to Zemlja danas, a do tog podatka su došli izračunom koliko je vode dosad na Marsu otišlo u svemir.
Oko 4,3 milijarde godina, polovica sjeverne polutke Marsa bila je prekrivena vodom, a ocean je mjestimice bio dubok i preko 1600 metara, prenosi Independent.

 

Novi podaci mijenjaju misao da je Mars samo jedna velika i negostoljubiva pustinja, koja nikad nije bila pogodna za život. Nedostatak vode na Crvenom planetu razlog je njegove negostoljubivosti, no naučnici su otkrili da nije uvijek bilo tako.

 

Koristeći se opservatorijem VLT (Very large Telescope), naučnici su uspjeli utvrditi kolika je količina vode na Marsu izgubljena u svemir. Te su podatke onda mogli usporediti s količinom vode u meteoritu s Marsa starom 4,5 milijardi godina.

 

Uspjeli su napraviti i kartu vremenskih perioda Marsa dok je imao vodu te dokučiti kako se mijenjao tijekom godišnjih doba i godina.
Ipak, naučnici moraju još puno toga naučiti i otkriti oko klime na Marsu, a u tome će im pomoći novi roveri NASA-e i ESA-e, koji na sebi imaju instrumente pomoću kojih će se provoditi upravo takva istraživanja na površini Crvenog planeta.

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI