Mora biti potvrđen u oba doma Federalnog parlamenta

Krajina: Ako budžet ne bude donesen do 31. marta, sve isplate će biti zaleđene

Front 06.03.15, 13:12h

Krajina: Ako budžet ne bude donesen do 31. marta, sve isplate će biti zaleđene
Ako budžet Federacije Bosne i Hercegovine za 2015. godinu ne bude potvrđen u oba doma Federalnog parlamenta zaključno s 31. martom, bit će obustavljene sve budžetske isplate osim isplata po osnovu duga

 



Obustava će važiti sve do donošenja ovogodišnjeg budžeta, podsjetio je u izjavi za Fenu Ante Krajina, federalni ministar finansija.



A 31. mart je u ovom slučaju važan datum stoga što tada ističe Odluka o privremenom finansiranju FBiH za prva tri mjeseca 2015.


Donesena je početkom godine da bi  se spriječio zastoj finansijskih tokova u FBiH u prvom tromjesečju pošto ovogodišnji budžet nije izglasan u Federalnom parlamentu do zadnjeg dana 2014.



Vladi u kojoj je Krajina ministar finansija ističe mandat nakon prošlogodišnjih općih oktobarskih izbora u BiH.



Vlada je utvrdila Nacrt ovogodišnjeg budžeta, predvidjevši da ukupan (budžetski) iznos za 2015. bude oko 5,3 posto manji u odnosu na prošlogodišnji, što je umanjenje oko 130 miliona KM.



Na Federalnom parlamentu je da se izjasni o Nacrtu da bi Vlada potom mogla da utvrdi konačan prijedlog budžeta i ponovno uputi akt federalnim poslanicima na izjašnjavanje.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI